Ga weg van mijn land!
In de praktijk bestaat er nogal wat misverstand over de vraag of men al dan niet het erf van een ander mag betreden. Wij zetten de relevante bepalingen voor u op een rijtje.
Niet afgesloten. Als een erf niet is afgesloten, mag iedereen er zich op begeven. Deze hoofdregel vinden wij in artikel 5:22 BW. Er zijn echter belangrijke uitzonderingen. Het erf mag bijvoorbeeld niet worden betreden indien de eigenaar schade of hinder hiervan kan ondervinden.
Toegang verboden. Evenmin mag het erf worden betreden als de eigenaar op duidelijke wijze kenbaar heeft gemaakt dat het verboden is zich zonder zijn toestemming op het erf te bevinden. U kent wellicht het bordje ‘Artikel 461 WvSr’.
Landbouwgebieden. Het Wetboek van Strafrecht kent voor landbouwgebieden nog enkele andere belangrijke beperkingen. Grasland mag niet worden betreden in de periode van mei t/m september. Grond die is ingezaaid, bepoot of bewerkt mag evenmin worden betreden.
Mag ik de bal? Maar wat nu als u een erf niet mag betreden (bijv. omdat het afgesloten is), maar er per ongeluk een voorwerp of een dier van u op de grond van die ander is beland? Artikel 5:23 BW biedt de oplossing: als er een voorwerp of een dier op het erf van een ander terecht is gekomen, moet de eigenaar op verzoek toestaan dat het voorwerp of het dier wordt opgespoord en weggevoerd. De schade die daardoor wordt geleden, moet dan wel worden vergoed. Gebeurt dat niet, dan heeft de grondeigenaar een retentierecht op het voorwerp of het dier.
Let op. Het ‘volgrecht’ geldt niet als het voorwerp of dier door opzet of grove nalatigheid op het erf is terechtgekomen.