BOER EN BEDRIJF - 30.11.2017

Impact Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn

Het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn bevat een heel aantal voorstellen rondom de aanpassingen van de diverse gebruiksvoorschriften. Wat zijn de plannen en wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf?

Gebruiksvoorschriften

Gefaseerd ingevoerd. Het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn is bedoeld voor een periode van vier jaar (2018-2021). Het ontwerp bevat een aantal hele specifieke en vergaande aanscherpingen, maar ook versoepelingen. De diverse wijzigingen worden gefaseerd ingevoerd. De komende jaren krijgt u te maken met diverse wijzigingen t.a.v. het verplichte vanggewas na maïs, het (verplicht) telen van een groenbemester, verplichte rijenbemesting in maïs op zand- en lössgronden, het uitrijden van meststoffen, stuifbestrijding, voorkomen van afspoeling en graslandvernietiging.

Vanggewas na maïs op zand en löss. Vanaf 2019 worden er nieuwe eisen gesteld ten aanzien van de verplichte teelt van een vanggewas na maïs op zand- en lössgronden. U krijgt twee mogelijkheden, namelijk het onderzaaien van gras in mei/juni of het inzaaien van een vanggewas op uiterlijk 21 september (direct na de oogst van de maïs). Praktisch gezien zal onderzaaien vaak de enige mogelijkheid zijn.

Groenbemester of vanggewas. Vanaf 2021 moet u na de teelt van consumptie- en fabrieksaardappelen op zand en löss verplicht een vanggewas inzaaien. Ook hiervoor krijgt u twee opties, namelijk uiterlijk op 16 september een groenbemester inzaaien of uiterlijk op 31 oktober een wintergraan of wintergewas inzaaien.

Rijenbemesting maïs op zand en löss. Vanaf 2021 bent u verplicht bij de teelt van maïs om alle bemesting (kunstmest en dierlijke mest) op zand- en lössgrond via rijenbemesting te geven. Dit vergt een omslag in de huidige werkwijze plus investeringen in bemestingsapparatuur met gps.

Uitrijperiode. De uitrijperiode voor drijfmest op bouwland wordt vanaf 2019 verschoven naar 15 februari t/m 15 september (nu: 1 februari t/m 31 augustus). Doel is om hierdoor minder afhankelijk te worden van de weersomstandigheden aan het einde van de zomer. De verplichting tot het telen van een groenbemester blijft in stand.

Vaste mest grasland klei en veen. Vanaf 2019 mag u vaste (strorijke) mest afkomstig van uw eigen bedrijf op grasland op klei- en veengrond vanaf 1 december uitrijden. De uiterste datum blijft 15 september. Hiermee wordt het risico verkleind dat de vaste mest door de weersomstandigheden te laat in het voorjaar kan worden aangewend, waardoor tijdens het weiden of maaien nog stroresten in het gewas aanwezig zijn.

Vrijstelling stuifbestrijding. De huidige vrijstelling voor bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest in het kader van stuifbestrijding (Veenkoloniën en Texel) wordt verlengd tot eind 2021.

Voorkomen afspoeling. Een ingrijpende maatregel is dat u vanaf 2021 verplicht bent om in ruggenteelten op klei- en lössgronden maatregelen te nemen om afspoeling te verminderen. Er wordt gesproken over het aanleggen van ‘waarneembare hindernissen’, zoals drempeltjes op of rond het perceel. De exacte invulling is nog niet bekend, echter deze eisen zullen wel risico’s met zich meebrengen bij extreme weersomstandigheden.

Graslandvernietiging. De periode van graslandvernietiging op zand en löss wordt verlengd. U mag vanaf 2019 grasland op zand- en lössgrond uiterlijk t/m 31 augustus voor herinzaai vernietigen. Wel geldt er een korting van 50 kg op de stikstofgebruiksnorm als u grasland na 31 mei vernietigt.

Het Ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn bevat een aantal ingrijpende maatregelen, maar ook versoepelingen. Check deze aan de hand van dit advies. De meeste maatregelen gaan pas vanaf 2019 in, maar ze zijn wel dusdanig van belang dat het goed is om u nu alvast hierop voor te bereiden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01