LOONHEFFINGEN - 26.04.2023

Handboek Loonheffingen 2023 is vernieuwd

Het Handboek Loonheffingen (tweede versie 2023) van de Belastingdienst is er. Maar er zijn wijzigingen. Wat moet u weten?

Handboek loonheffingen 2023, versie twee

Het Handboek Loonheffingen 2023 is er ook online. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Tip.  Zie voor een compleet overzicht de versiegeschiedenis aan het begin van het Handboek Loonheffingen 2023 - Versie februari 2023, 2e  uitgave ( https://www.belastingdienst.nl ).

Belangrijkste wijzigingen op een rij

  • In paragraaf 1.3 is uiteengezet dat voor betalingen/verstrekkingen aan niet-natuurlijke personen, zoals een Vof, maatschap, stichting, vereniging of vennootschap, geen opgaaf van uitbetaalde bedragen aan derden hoeft te worden ingediend.
  • Paragraaf 7.2 gaat over een gewijzigd standpunt over tijdelijke urenuitbreiding. Het standpunt is uitgebreid met de informatie dat een tijdelijke urenuitbreiding voor de toepassing van het lage tarief voor de AWf-premie niet in alle gevallen meer gezien wordt als een aparte arbeidsovereenkomst. Tevens is de voorwaarde toegevoegd dat voor een BBL-leerling, voor het van toepassing zijn van de lage AWf-premie, de praktijkovereenkomst of de daarmee samenhangende arbeidsovereenkomst vanaf 2023 geen uitzendbeding mag bevatten.
  • In paragraaf 10.1 nam de Belastingdienst eerst het standpunt in dat u loon waarvoor een gerichte vrijstelling geldt, moest aanwijzen. Inmiddels neemt de Belastingdienst aan dat u het loon heeft aangewezen als u aan de voorwaarden en grensbedragen van de gerichte vrijstellingen voldoet. Inmiddels neemt de Belastingdienst aan dat loon uit vroegere dienstbetrekking kan worden aangewezen als er ook nog sprake is van loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.
  • In paragraaf 14.5.1 is aangegeven dat de Belastingdienst langer dan gebruikelijk doet over het afhandelen van een verzoek tot het opleggen van een naheffingsaanslag (evt. naar aanleiding van een correctie). Met ingang van 2023 wordt tot uiterlijk tien weken na ontvangst van uw verzoek of correctie belastingrente berekend, ook als de behandeltermijn langer is.
  • In paragraaf 18.1 over aandeelhouders (en eventuele partners) met een aanmerkelijk belang heeft de Belastingdienst onder het kopje ‘Berekening gebruikelijk loon’ in een nieuwe ‘Let op’ aangeven wat de doelmatigheidsmarge tot en met 2022 was en dat deze per 2023 is vervallen. Ook is een kopje ‘Let op 1’ ingevoegd waarin de overgangsregeling wordt beschreven voor in 2022 (of eerder) gemaakte meerjarige afspraken over het gebruikelijk loon, waarbij de doelmatigheidsmarge was toegepast.
  • In paragraaf 19.4.4 wordt uitgelegd dat met ingang van 2023 jaarlijks een keuze moet worden gemaakt of de werkelijke extraterritoriale kosten worden vergoed of dat de forfaitaire 30%-regeling wordt toegepast. In paragraaf 20.4 is opgenomen dat de afspraken voor sociale zekerheid over thuiswerken door grensarbeiders is verlengd tot en met 30 juni 2023.
  • In paragraaf 22.4 is verduidelijkt dat werkhubs in het kader van hybride werken de mogelijkheid bieden in een deelkantoor een werkplek te huren om zo niet op bedrijfslocatie en de reguliere werkplek het werk te doen. De door u betaalde huurkosten van een werkhub zijn geen loon. Dit geldt ook als de werknemer de kosten heeft voorgeschoten en u deze aan hem vergoedt.
  • In paragraaf 23.1.2 is de samenloop van een vaste reiskostenvergoeding met een vaste thuiswerkkostenvergoeding verduidelijkt.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 4 vindt u het nieuwe Handboek Loonheffingen 2023.

Download het nieuwe Handboek Loonheffingen 2023 en check de belangrijkste wijzigingen. Zie voor een compleet overzicht de versiegeschiedenis aan het begin van het handboek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01