GOED OM TE WETEN - 02.06.2005

Fiscus gaat digitaal

De Belastingdienst biedt steeds meer mogelijkheden om gegevens digitaal aan te leveren. In een recent Besluit wordt op een rijtje gezet wat er mo­men­teel via de elektronische weg beschikbaar is.

Aangiftebiljetten en formulieren. Zoals bekend, kunt u als ondernemer vanaf 1 januari 2005 uw aangiften inkomstenbelasting, vennoot­schaps­be­las­ting en omzetbelasting uitsluitend nog elektronisch doen. Vanaf 1 januari 2006 wordt de elektronische aangifte loonbelasting verplicht. Ook kunt u verschillende formulieren, waaronder de opgaaf schat­tings­gegevens 2005 voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting, digitaal opvragen.

Ontvangstbevestiging. U krijgt van de Belastingdienst altijd een elek­tronische ontvangstbevestiging. Als ‘ontvangsttijdstip’ geldt het tijdstip waarop het bericht het systeem voor gegevensverwerking van de Be­las­tingdienst heeft bereikt. De fiscus stelt zich op het standpunt dat ver­tra­ging tussen verzending en ontvangst dus voor rekening van de verzen­der komt. Of dit in alle gevallen correct is, is nog maar de vraag. Met na­me in gevallen waarin u geen andere mogelijkheid heeft dan digitale aanlevering van gegevens. Tip. Om dit risico te verkleinen, is het verstandig om niet tot op het allerlaatste moment te wachten met bijvoorbeeld het elektronisch indienen van een aangifte. Zodat u ingeval van een computerstoring nog wat speelruimte heeft.

Let op. Stuur formele of vertrouwelijke stukken, zoals belastingaangiften en bezwaarschriften, niet meer per fax aan de Belastingdienst. Ook het versturen van e-mailberichten naar de Belastingdienst wordt afgeraden.

Gebruik de fax alleen om gevraagde, niet-vertrouwelijke informatie aan de belastinginspecteur toe te zenden. Ook het versturen van e-mailbe­rich­ten naar de Belastingdienst wordt afgeraden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01