ONTSLAG - 21.06.2005

Outplacement voor uw werknemer?

Uw werknemer zit een beetje ‘tegen zijn top’ aan. In zijn huidige functie heeft hij weinig uitdagingen meer en daarom is hij niet gemotiveerd. Maar u heeft voor hem geen doorgroeimogelijkheden in uw bedrijf. Hoe komt u hieruit?

In de loop der jaren is uw werknemer doorgegroeid naar de functie die hij nu heeft. De laatste tijd is hij echter steeds minder gemotiveerd, omdat hij geen doorgroeimogelijkheden meer heeft. Omdat hij zijn werk niet naar behoren blijft doen, wilt u uw werk­ne­mer laten gaan. Maar ontslag vindt u na al die ja­ren niet gepast. Is outplacement een optie?

Outplacement?

Outplacement is een verzamelnaam voor alle diensten en adviezen die u uw werknemer aanbiedt om hem op korte termijn een andere geschikte werplek te laten vinden. Met outplacement kunt u uw werknemer in goede verstandhouding laten gaan.

In welke situaties? Outplacement kan aan de orde komen als uw werknemer:

• door een reorganisatie moet vertrekken;

• minder goed functioneert;

• geen doorgroeimogelijkheden meer heeft;

• niet meer met u ‘door één deur’ kan.

Outplacement biedt bovendien een oplossing als u uw werknemer wilt ontslaan maar - juridisch - geen erg sterke argumenten voor dat ontslag heeft.

Eerst even dit. Natuurlijk kaart u niet zonder meer een outplacement aan bij uw werknemer. Van u als ‘goed werkgever’ wordt bovendien verwacht dat u eerst onderzoekt of u uw werknemer intern kunt herplaatsen. Kijk dus eerst of u uw werknemer bijvoorbeeld met cursussen en/of opleidingen klaar kunt stomen voor een andere functie in uw bedrijf. Begin met het bespreekbaar maken van het probleem (‘waarom ben je niet meer zo ge­mo­tiveerd?’). Zoek vervolgens samen naar oplossingen en stuur pas dan aan op een outplacementtraject. Let op. Deze aanpak is belangrijk omdat voor het slagen van een outplacementtraject de medewerking van uw werknemer noodzakelijk is.

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw werknemer zelf te begeleiden in zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Grotere bedrijven kiezen er vaak voor om dit intern aan te pakken. Voor kleinere be­drijven is dit niet echt een aanrader. Ten eerste is de expertise vaak niet in het bedrijf aanwezig. Maar belangrijker is nog dat de werknemer andere belangen heeft dan u. Uw werknemer wil zich kunnen bezinnen op de volgende stap in zijn carriè­­re, terwijl u hem natuurlijk liefst zo snel mo­ge­lijk ergens anders een baan ziet accepteren. Vaak is dan toch de hulp van een professioneel out­place­ment­bureau nodig. Waar moet u dan op letten bij het kiezen van een bureau?

Welk bureau? Er bestaan veel outplacementbureaus en evenzoveel verschillende werkwijzen en tarieven. Het beste advies is: kies het bureau dat zo veel mogelijk aansluit bij de omstandigheden en de wensen van uw werknemer. Kijk bij de keuze van het bureau ook naar zaken als hoe lang het bu­reau bestaat, de diensten die zij aanbieden en even­tuele ‘slagingspercentages’, al zeggen die percentages niet zo heel veel.

Duur of niet?

Een outplacementbureau vraagt vaak op het eerste gezicht forse tarieven, zo tussen de 15% en 25% van het brutojaarloon van uw werknemer. Maar, vaak is outplacement goedkoper dan een ontslag­pro­cedure bij de kantonrechter. De kosten zijn bo­vendien fiscaal aftrekbaar.

Tip. Vindt uw werknemer ondanks het outplacementtraject geen baan? De rechter zal dan vaak de outplacementkosten in mindering brengen op de ontslagvergoeding.

Met outplacement kunt u uw werknemer in goede verstandhouding laten gaan. Mislukt het outplacementtraject, dan kunt u in een ontslagprocedure vaak de kos­ten in mindering brengen op de ontslagvergoeding.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01