VERLOF - 07.06.2005

Meer zorgverlof en een zorg minder

Met ingang van 1 juni 2005 hebben werknemers recht op langdurend zorgverlof. We horen u zuchten: weer een nieuw soort verlof? Er is ook goed nieuws voor u!

Vanaf 1 juni 2005. Met ingang van 1 juni 2005 hebben werknemers het recht op langdurend zorgverlof. We kennen al het kortdurend zorgverlof: maximaal 10 dagen om een thuiswonend ziek kind, een zieke partner of een ouder te verzorgen. Wat is langdurend zorgverlof dan?

Langdurend zorgverlof? Bij langdurend zorgverlof mogen werknemers verlof opnemen om te zorgen voor een partner, kind of ouder met een levensbedreigende ziekte. Werknemers krijgen recht op verlof voor in totaal zesmaal hun wekelijkse arbeidsduur. Dit verlof moet opge­no­men worden in een aaneengesloten periode van maximaal 18 weken, voor maximaal de helft van hun wekelijkse arbeidsduur. Een voorbeeld:

Uw werknemer werkt 40 uur per week. Hij heeft recht op 6 x 40 = 240 uur die hij in 12 weken moet opnemen; maximaal 20 uur per week. Hij kan nu tijdens 12 opeenvolgende weken 20 uur per week werken. Voor parttimers geldt dit naar rato. Tip. Een andere spreiding mag ook, zoals zes weken vol­­­ledig, of opname in meerdere, korte pe­rio­des. Leg de afspraken bij voor­keur vast in de vorm van een overeenkomst.

Mag u weigeren? Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kunt u zich te­gen de verlofopname verzetten. In veel (kleine) bedrijven werden dit soort zaken al onderling op een goede manier geregeld. Dat kan natuurlijk nog steeds. Maar lukt dat niet, dan kan uw werknemer zich nu wel op de wet beroepen. Let op. U moet wel met zeer goede argumenten ko­men als u de aanvraag wilt afwijzen. U zult er dus aantoonbaar alles aan moeten doen om tot een oplossing te komen, waaronder het aanbieden van alternatieven. Denk aan thuiswerken, werken op andere tijdstippen, het inleveren van vakantiedagen- of overuren. Maak bij een afwijzing duidelijk dat ook dit soort opties voor uw bedrijf niet mogelijk zijn.

Wat kost dat? Langdurend zorgverlof is onbetaald verlof; u betaalt dus geen salaris over niet-gewerkte uren. Uw werknemer bouwt bovendien geen ATV of vakantiegeldrechten op over die periode. Tip. Tot 1 januari 2006 kan uw werknemer ter compensatie gebruikmaken van deblokkering in de spaarloonregeling en van de fiscale verlofspaarregeling.

Langdurend zorgverlof is bestemd voor de zorg voor een partner, ouder of kind met een levensbedreigende ziekte. Het verlof is onbetaald.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01