INKOMSTENBELASTING - 02.06.2005

Rente uit het buitenland?

De Belastingdienst krijgt binnenkort automatisch op­ga­­ves van de rente die inwoners van Nederland ontvangen op buitenlandse spaartegoeden. Hoe zit dat?

Vanaf 1 juli 2005 krijgt de Belastingdienst van de overige EU-lidstaten ‘automatisch’ informatie over rentebetalingen aan Nederlandse ingezetenen. Dit is het gevolg van de invoering van een EU-spaarrenterichtlijn.

Wat betekent dat voor u? Indien u een buitenlandse spaarrekening heeft, zal dat ‘buitenland’ voortaan, uiterlijk zes maanden na afloop van het kalenderjaar, aan de Nederlandse Belastingdienst automatisch opgave doen van rentebijschrijvingen op uw buitenlandse spaarrekening.

Nou en?De door een particulier ontvangen rente is toch sinds 1 januari 2001 in Nederland niet langer belast? Dat kan wel zo zijn, maar de Belastingdienst zal uiteraard controleren of u die buitenlandse bankrekening wel in uw box 3-vermogen heeft aangegeven. Is dat niet het geval en was u daartoe wel verplicht, dan zal navordering plaatsvinden, compleet met heffingsrente en eventueel boete. Let op. De navorderingstermijn voor buitenlands inkomen/vermogen bedraagt twaalf jaar.

Een hoge buitenlandse rente duidt verder op een hoog buitenlands spaar­­tegoed. En dat kan aanleiding zijn om bij u na te vragen hoe u aan dat hoge spaartegoed bent gekomen. Uit reguliere besparingen, een (niet opgegeven) erfenis, of eventueel verzwegen inkomsten? Het antwoord op die vraag kan dan ook weer reden zijn tot navordering van belasting.

Bronheffing. Om te voorkomen dat ‘stoute’ Nederlanders hun buitenlandse tegoeden verhuizen naar belastingparadijzen buiten de EU (bijvoorbeeld de Kanaaleilanden, Monaco, San Marino en de Antillen) is door de EU ook uitgebreid met die landen overlegd. Uitkomst daarvan is dat die belastingparadijzen weliswaar geen informatie over de rekeninghouder gaan verstrekken, maar voortaan wel een bronheffing op rente gaan inhouden. Ook Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk en België verstrekken nog geen nadere informatie over de houder van de bankrekening. Zij houden op de uit te keren rente wel bronbelasting in, die oploopt van 10% tot zelfs 35% in het jaar 2007.

Tip. Worden alle buitenlandse tegoeden doorgegeven? Dat nu ook weer niet. Aandelen of beleggingsfondsen (geen obligaties) vallen niet onder de in­formatie-uitwisseling.

Niet alle buitenlandse tegoeden worden doorgegeven. Aandelen of beleggingsfondsen (geen obligaties) vallen niet onder de informatie-uitwisseling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01