FISCOTIP - 02.06.2005

Tijdig voorsorteren bij bedrijfsopvolging

Als directeur-grootaandeelhouder kunt u in uw rol van aspirant-erflater of -schen­ker met het oog op bedrijfsopvolging, aanzienlijke besparingen van het suc­cessie- en schenkingsrecht realiseren, door tijdig voor te sorteren.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Met ingang van dit jaar mag onder bepaalde voorwaarden bij de schen­king of de vererving van aandelen in een B.V., 60% van de waarde van de aandelen buiten de heffing van schenkings- of successierecht blijven. Per 1 januari 2007 wordt het percentage van de faciliteit zelfs verhoogd naar 75%.

Een belangrijke voorwaarde is dat de verkrijger van de aandelen deze aandelen gedurende vijf jaar niet mag vervreemden (ook niet ge­deeltelijk). Verder moet de onderneming binnen de B.V. ten minste vijf jaar worden voortgezet.

Daarnaast kan uitstel van betaling voor het verschuldigde schenkings- of successierecht worden verkregen. Reden temeer om eens goed naar uw vermogensstructuur te kijken.

Let op. De faciliteit geldt niet voor B.V.’s die zich (uit­sluitend) bezighouden met beleggen.

Als er ech­ter in de B.V. zowel ondernemings- als be­leg­gings­ac­tiviteiten plaatsvinden, kunnen er leu­ke voor­de­len worden behaald door de zoge­naam­de ‘15%-re­ge­ling’ toe te passen.

15%-regeling

Op basis van deze regeling mag (maximaal) 15% van het beleggingsvermogen meeliften op de be­drijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet.

Stel dat uw B.V. een totale waarde heeft van € 1.200.000,-. Binnen de B.V. kan aan de onderneming een waarde van € 500.000,- en aan de beleg­gin­gen een waarde van € 700.000,- worden toegerekend. Voor de 15%-regeling mag worden uitge­gaan van de totale(!) waarde van de B.V. en niet slechts van de component beleggingen daarin. Met andere woorden, de faciliteit mag worden toegepast op een waarde van € 680.000,- (€ 500.000,- + 15% x € 1.200.000,-) en niet op een be­­drag van € 605.000,- (€ 500.000,- + 15% x € 700.000,-).

Tip 1. Deze regel biedt planningsmogelijkheden in­­dien u beschikt over een beleggings-B.V. Door tijdig een onderneming, hoe klein ook, in de B.V. in te bren­gen, kan 15% van het totale vermogen van de B.V. in de faciliteit delen.

Tip 2. Indien er al een onderneming in uw B.V. zit, kan het juist raadzaam zijn om tijdig vermogen van­uit privé in de B.V. in te brengen. Let op. Zorg ervoor dat u dat dan wel doet als kapitaal. Anders ontstaat er een zogenaamde ‘tbs-vordering’ die buiten de faciliteit valt. Heeft u al een tbs-vordering? Zet die dan tijdig om!

Ook belegd vermogen? Het is verdedigbaar dat zelfs 100% van de waarde van de aandelen onder de faciliteit valt indien sprake is van een B.V. waar­­in een onderneming wordt gedreven en die de daaruit verkregen winstreserves belegt bin­nen de B.V. De omvang van die winstreserves doet dan in beginsel niet ter zake.

Concernstructuur

Kijk samen met uw adviseur eens kritisch naar uw bedrijfsstructuur. Als u na­melijk een holding en een werk-B.V. heeft, dan geldt de faciliteit voor de aandelen in uw holding al­leen indien de holding (mede) het beleid bepaalt in de werk-B.V.

Staat u bijvoorbeeld vanwege BTW-overwegingen op de payroll bij uw werk-B.V. en fungeert uw holding slechts als vergaarbak van vermogen, dan zou u wel eens verkeerd voorgesorteerd kunnen staan. Dat geldt trouwens ook in de volgende situatie.

Stel, u heeft een holding met daaronder twee B.V.’s. In de ene zit de onderneming en in de andere on­roe­rend goed. De 15%-regeling kan nu niet worden toe­gepast op de onroerendgoed-B.V.

Door deze B.V. onder de werk-B.V. te hangen, staat u daaren­te­gen weer wel goed voorgesorteerd om de facili­teit optimaal te benutten.

Als er in de B.V. zowel ondernemings- als beleggingsactiviteiten plaatsvinden, kunt u door toepassing van de zogenaamde ‘15%-regeling’ optimaal profiteren van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01