LOON- EN PREMIEHEFFING - 02.06.2005

Vergoeding studiekosten bij wisseling werkgever

Veel werkgevers in Nederland kennen een studiekostenregeling. Op basis van zo’n regeling krijgt de werknemer een vergoeding van studiekosten.

In dit artikel zetten we voor u op een rij met welke fiscale gevolgen u te maken kunt krijgen als u de studiekosten aan uw werknemer vergoedt.

Er wordt met name ingegaan op de situatie dat uw nieuwe werknemer een terugbetalingsverplichting van studiekosten aan zijn vorige werkgever heeft en u deze schuld van de werknemer wilt over­nemen.

Vergoeding van studiekosten

Onbelaste vergoeding. Een vergoeding van stu­die­kosten kan vaak onbelast aan de werknemer uitbetaald worden.

Welke studiekosten? Voorwaarde hierbij is dat de studie is gericht op het vervullen van een be­roep in de toekomst of het op peil houden van vak­ken­nis.

Bij werknemer aftrekbaar. Als de werkgever geen vergoeding geeft, kan de werknemer deze stu­diekosten in zijn aangifte inkomstenbelasting als scholingskosten aftrekken.

Terugbetaling studiekostenvergoeding

Een veelvoorkomend onderdeel van een studiekos­ten­regeling is de bepaling dat de werknemer een deel van de vergoeding moet terugbetalen als hij bin­nen een bepaalde periode na het ontvangen van de vergoeding uit dienst gaat.

Tip. Als een werknemer een terugbetaling doet van een eerder onbelast ontvangen studiekostenvergoeding, dan mag hij dit bedrag als scholingskosten in zijn aangifte inkomstenbelasting aftrekken.

Vergoeding door nieuwe werkgever

Het komt in de praktijk nogal eens voor dat een nieu­we werkgever bereid is om een vergoeding te ge­ven voor de studiekosten die de werknemer moet te­rug­betalen bij uitdiensttreding bij zijn vorige werkgever.

Let op. Indien u als nieuwe werkgever besluit om deze terugbetaling te vergoeden (aan de werknemer of direct aan de vorige werkgever), dan betaalt u in feite een persoonlijke schuld van de werknemer. Normaal gesproken betekent dit dat er loonheffing en premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn.

Praktische regeling. Voor deze situatie heeft de staatssecretaris echter onlangs in een Besluit een praktische regeling getroffen.

Recent Besluit

In hetzelfde jaar. Deze regeling komt er kort gezegd op neer dat als de nieuwe werkgever de vergoeding betaalt of onvoorwaardelijk toezegt in het kalenderjaar waarin de werknemer de studiekosten terugbetaalt aan de vorige werkgever, de vergoeding onbelast mag blijven.

De werknemer kan het terugbetaalde bedrag dan natuurlijk niet meer in zijn aangifte inkomstenbelasting als scholingskosten opvoeren.

In een ander jaar. Indien u de vergoeding be­taalt in een ander jaar dan dat waarin de werknemer de te­rugbetaling aan de vorige werkgever doet, geldt de­ze regeling niet. De werknemer heeft dan im­mers al de mogelijkheid gehad om een af­trekpost in zijn aangifte inkomstenbelasting te claimen.

Let op. Bij werknemers die aan het eind of het begin van het jaar in dienst treden, is het dus van belang hierop te letten.

Dit Besluit geldt niet alleen voor de inkomstenbelasting en de loonheffing, maar ook voor de premies werknemersverzekeringen.

Via http://belastingen.indicator.nl of via fax (zie colofon) kunnen abonnees de volledige tekst van de uitspraak gratis verkrijgen, code BT 10.09.07.

Als u de vergoeding betaalt in hetzelfde kalenderjaar waarin de werknemer de stu­diekosten aan zijn vorige werkgever terugbetaalt, is de vergoeding onbelast. Let hierop als een werknemer rond de jaarwisseling in dienst treedt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01