SOCIALE VERZEKERINGEN - 11.04.2006

Hoezo eerstedagmelding?

U weet dat er veel veranderd is per 1 januari 2006. De u zo vertrouwde salarisstrook kent nieuwe vermeldingen. Nu moet u bij een nieuwe werknemer ook nog een extra handeling verrichten. Waar gaat dit nou weer over?

Alles anders. Per 1 januari 2006 ziet de wereld van de salarisadministratie er geheel anders uit. ‘Zomaar’ enkele veranderingen; in plaats van eens per jaar of per kwartaal, wordt er van u verwacht dat u maandelijks een aangifte loonbelasting doet. Deze aangiften zijn bovendien niet collectief maar per persoon. Bovendien lopen de premievoorschotnota en de heffing voor de werknemersverzekeringen niet meer via het Uwv maar via de Belastingdienst. Hier komt nu ook nog de eerstedagmelding bij. Wat is dat nou alweer?

Hoe was het vóór 2006? Vóór 1 januari 2006 meldde u een nieuwe werknemer die bij u in dienst kwam aan bij het Uwv via de Melding Sociale Verzekeringen (MSV-formulier). Dat deed u zelf of dat deed uw loonadministrateur voor u. Dit is nu veranderd.

Wat is een eerstedagmelding?

Nu doet u dus geen melding meer bij het Uwv, maar een zogenaamde ‘eerstedagmelding’ bij de Belastingdienst.

Vanaf 1 juli 2006. Deze eerstedagmelding moet vanaf 1 juli 2006 uiterlijk een dag voor aanvang van de werkzaamheden gebeuren. Let op. Een dienstverband met terugwerkende kracht aangaan, gaat dus niet meer. Eén dag voordat er ook maar één minuut gewerkt is, moeten alle gegevens in orde zijn. Dat kan niet meer achteraf!

Op zaterdag of zondag in dienst, wat nu? Dat melden klinkt allemaal wel simpel ja. Maar wat nu als op zondag iemand voor het eerst moet inspringen? Die kunt u toch niet op zaterdag (een dag voor aanvang) aanmelden, dan werken ze bij de fiscus toch niet? Of wel? Let op. Telefonisch melden bij de Belastingdienst gaat buiten werktijd natuurlijk niet. Tip. Maak daarom gebruik van een meldingsformulier dat u binnen afzienbare tijd kunt downloaden van http://www.belastingdienst.nl U kun dat dan elektronisch versturen.

Wat bij oproepkrachten?

Voor werknemers die voor langere tijd op vaste tijden bij u komen werken zal het tijdig doen van de eerstedagmelding wel even wennen zijn. Maar eenmaal gewend, zal dit niet al te veel problemen opleveren. Maar wat bij bijvoorbeeld oproepkrachten? Let op. Ook met oproepkrachten heeft u als werkgever in verreweg de meeste gevallen een vast (doorlopend) contract. U hoeft een oproepkracht dan ook niet iedere keer dat hij komt werken, aan te melden. De eerste keer correct aanmelden, zoals bij iedere andere werknemer, volstaat. Houd dat per oproepkracht in de gaten.

Wat gebeurt er als dat eens misgaat?

De Belastingdienst is helaas onverbiddelijk. Heeft u uw personeel niet tijdig of onjuist aangemeld, dan levert u dat een boete op van € 1.134,- per niet tijdig aangemelde werknemer. Vaak zal de Belastingdienst dit gemakkelijk kunnen controleren aan de hand van de gegevens bij de loonaangifte en in uw loonadministratie.

Maar (en dat kan nog veel duurder zijn) uw werknemer wordt ook nog eens geacht zes maanden in dienst te zijn, tenzij u kunt bewijzen op welke dag de werknemer daadwerkelijk voor u werkzaamheden is gaan verrichten. Wellicht lukt dat met bijvoorbeeld het arbeidscontract, werkroosters en dergelijke.

Kunt u de startdatum niet overtuigend bewijzen, dan zit u aan een afdracht vast van premies en loonbelasting voor zes maanden. De bewijslast is zwaar en levert u extra werk op.

Meld nieuwe werknemers vanaf 1 juli 2006 één dag voordat de werkzaamheden beginnen bij de Belastingdienst aan. Maak in het weekend gebruik van de digitale melding via de website van de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01