VERLOF - 26.04.2006

Vakantie verkopen?

Stel, uw werknemer heeft van vorige jaren veel vakantiedagen over. Hij vraagt u de vakantiedagen uit te betalen. Is dat oké? Het Europese Hof van Justitie heeft daar nu een belangrijke beslissing over genomen.

Let op. In Nederland heeft iedere werknemer recht op vakantie en wel op minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Dit betekent dat een werknemer die fulltime werkt minimaal 20 vakantiedagen heeft. Dit minimumaantal komt voort uit een Europese richtlijn die in de nationale wet is uitgewerkt.

Waarom vier weken? Omdat volgens de Europese regelgevers een werknemer een minimumaantal dagen nodig heeft om uit te rusten; te herstellen van het werk dat hij verricht.

Alle vakantiedagen boven de vier vrije weken per jaar worden ‘bovenwettelijke vakantiedagen’ genoemd.

Verkopen?

Bovenwettelijke. Volgens de wet mogen bovenwet­te­lijke vakantiedagen (bij een fulltimer die boven de 20 dus) gedurende het dienstverband uitbetaald wor­den of bijvoorbeeld gebruikt worden (geruild) voor fiscaal gunstige regelingen, zoals een fietsplan. Hier­over bestaat geen discussie, geen probleem dus.

Wettelijke. Wettelijke vakantiedagen mogen alleen bij het einde van het dienstverband worden uitbetaald. Heeft een werknemer nog een vakantietegoed van bijvoorbeeld 25 dagen, dan betaalt u die samen met nog resterend vakantiegeld uit bij het einde van de arbeidsovereenkomst.

En wat met oude dagen?

Wat als een werknemer zijn 20 dagen niet opmaakt? Zijn die dagen het jaar erop dan bovenwettelijk en kunnen ze worden uitbetaald? Eigenlijk zou een logisch antwoord ja zijn. De werknemer heeft toch de kans gehad ze op te nemen en zo te herstellen van zijn werk en het volgend jaar krijgt hij toch ook weer minimaal 20 nieuwe?

Ja, dat klinkt inderdaad logisch, de Nederlandse staat is het er zelfs mee eens, maar helaas ... dat is buiten de Europese rechters gerekend.

Wat zegt het Europese Hof dan?

Nee, zegt het Hof van Justitie (zaak C-124/05). Als wettelijke vakantiedagen in een later jaar kunnen worden afgekocht is dat een met de Europese richtlijn onverenigbare prikkel voor de werknemer om afstand te doen van vakantierust.

Het is als gevolg van dit arrest niet toegestaan om wettelijke vakantiedagen na afloop van het jaar uit te betalen. Let op. Betaalt u deze dagen toch uit, dan kan uw werknemer nadat hij het geld ontvangen heeft, nogmaals bij u aankloppen omdat hij recht op (betaalde) vakantie heeft. Het is niet zeker of u het uitbetaalde bedrag dan terug kunt vorderen.

Wat rest er voor u als werkgever?

In eerste instantie zult u waarschijnlijk niet blij zijn met het Hof, maar het is wel een goed argument om te voorkomen dat uw werknemers veel te veel va­kan­tiedagen mee naar het volgend jaar nemen. Sti­muleer uw werknemers gedurende het jaar om op rus­ti­ge momenten vrij te nemen. Tip. Ziet u een groot vakantietegoed ontstaan, maak dan concre­te afspraken wanneer uw werknemers vakantie ne­­men.

Bovenwettelijke vakantiedagen mag u dus wel afkopen. Leg dan echter duidelijk vast dat het inderdaad om bovenwettelijke dagen gaat.

Een eenvoudig model om de afkoop van va­kan­tie­dagen goed vast te leggen kunt u gratis down­loa­den van http://personeel.indicator.nl (PS 11.12.05).

Wilt u tijdens de dienstbetrekking vakantiedagen van uw werknemer afkopen of ruilen, leg dan vast dat het om bovenwettelijke dagen gaat. De eerste vier weken vrije dagen per jaar kunnen niet afgekocht of geruild worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01