EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.04.2006

Wel of geen draaideurconstructie?

Neemt u een bedrijf met personeel over, dan is het opletten geblazen. Een werknemer kan onverwacht in vaste dienst blijken te zijn. Wat bij een doorstart?

De Flexwet. De hoofdregeltjes uit de Flexwet kent u wel. Er ontstaat een dienstverband voor onbepaalde tijd als:

• na drie tijdelijke contracten een vierde arbeidscontract is afgesloten;

• een arbeidsrelatie meer dan 36 maanden heeft geduurd;

• een contract voor onbepaalde tijd, anders dan na een rechtsgeldige opzegging of ontbinding door de rechter, is voortgezet door een contract voor bepaalde tijd.

Tussenpozen van drie maanden of korter, worden genegeerd.

Elkaar opvolgende werkgevers. Deze regels zou u kunnen omzeilen door met personeel te ‘schuiven’. Bijvoorbeeld door regelmatig een ander (gelieerd) bedrijf als werkgever naar voren te schuiven in tijdelijke contracten. Of door af en toe een werknemer via een uitzendbureau in te lenen en dan weer rechtstreeks (tijdelijk) in dienst te nemen. Dit worden draaideurconstructies genoemd.

Om dit draaideurgebeuren tegen te gaan staat nu in de wet dat als werkgevers redelijkerwijs als elkanders opvolger moeten worden geacht, er ook sprake is van elkander opvolgende arbeidscontracten. U kunt ‘de keten’ op die manier dus niet verbreken.

Bedrijfsovername. Met een ‘keten van arbeidscontracten’ heeft u ook te maken als u een bedrijf overneemt. U bent dan immers wettelijk verplicht om ook het personeel over te nemen, waarbij u in de plaats treedt van de vorige werkgever.

Doorstart. In geval van een faillissement zal de curator doorgaans de arbeidscontracten opzeggen. Hoe zit het dan, als u (een deel van) een bedrijf uit de faillissementsboedel overneemt? Loopt u dan ook ongewild aan tegen een reeds bestaande keten van arbeidscontracten? Neen.

Recentelijk is dat nog eens bevestigd door de rechtbank Groningen (287210/06-03). Een werknemer had een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Zijn werkgever ging failliet. Na een ‘doorstart’ was met de nieuwe werkgever een contract voor bepaalde tijd afgesloten. De rechter besliste dat na afloop van dit tijdelijke contract de werknemer zich niet op de bescherming van de Flexwet kon beroepen.

In geval van een overname (‘doorstart’) na faillissement, hoeft u geen rekening te houden met voorgaande arbeidscontracten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01