SCHOLING & OPLEIDING - 26.04.2006

Opleiding met of zonder btw?

Vanaf 1 juli 2006 mag over de kosten van onderwijs geen btw meer worden berekend. Wat dit allemaal voor u betekent, als u met opleidingen of cursussen te maken heeft, leest u hier. Wat speelt namelijk?

Keuze wel of geen btw op de factuur? Voor beroepsopleidingen geldt momenteel nog een keuzemogelijkheid. Het moet gaan om opleidingen die voor een specifiek vak of beroep opleiden en cursussen die gericht zijn op het functioneren in de toekomstige werkkring. Hierbij kan gedacht worden aan tekstverwerkings-, management- of automatiseringscursussen. Elk jaar opnieuw moet deze keuze (facturatie incl. of excl. btw) gemaakt worden door de cursusaanbieder. Let op. De meeste cursusaanbieders kijken echter eerst wie de afnemer van de cursus is. Verrichten de afnemers belaste prestaties voor de btw, dan bieden zij cursussen met btw aan en factureren zij met de btw afzonderlijk.

Is gekozen voor toepassing van de btw-vrijstelling, dan kan het opleidingsinstituut de btw die over de kosten berekend is, niet via een btw-aangifte terugkrijgen. Die btw zal dus in de kosten worden doorberekend. Alleen op de eigen loonkosten van het opleidingsinstituut drukt geen btw.

Gevolgen? Als u btw kunt aftrekken, zal de cursus goedkoper zijn. De cursusaanbieder kan dan namelijk de btw over de inkoop en kosten van de Belastingdienst terugkrijgen. De kostprijs van de cursus is dus lager.

Situatie vanaf 1 juli 2006

Vanaf 1 juli 2006 vervalt deze keuzemogelijkheid op basis van een Europese Verordening. De staatssecretaris heeft dit op 28 maart 2006 meegedeeld. De keuzemogelijkheid is in strijd met de Europese Verordening.

Gevolgen? Dit betekent dat alle beroepsopleidingen vanaf 1 juli 2006 vrijgesteld moeten worden gegeven. De Europese regelgeving biedt wel de mogelijkheid om het commercieel beroepsonderwijs in zijn geheel (dus zonder keuzemogelijkheid) van de onderwijsvrijstelling uit te zonderen. De Nederlandse wetgever heeft hiertoe tot nu toe echter nog niet besloten.

Uw personeel volgt cursussen?

Toekomstige cursussen worden wellicht duurder. Dit komt omdat de cursusaanbieder niet-aftrekbare kosten en btw in de lesprijs zullen verwerken. Dat betekent dat u voorheen de cursus eerst tegen een lagere prijs inkocht en de btw die hierop drukt, kon aftrekken. Nu wordt dezelfde cursus een stuk duurder zonder dat u het voordeel van de btw-aftrek heeft.

Tip. Als u een contract voor het geven van onderwijs heeft afgesloten in een tijdvak dat is begonnen vóór 1 juli 2006 en dat niet langer duurt dan één jaar, dan kunt u in overleg met de cursusaanbieder nog kiezen voor het belaste onderwijs. Hierdoor heeft u nog geen last van de aanpassing in de btw-regeltjes. Dat is dus aantrekkelijk als uw bedrijf een btw-ondernemer is.

U geeft zelf cursussen

Opleiden van eigen personeel. Als u binnen uw bedrijf een bedrijfscursus verzorgt, staat dat gelukkig los van deze regeling. U factureert immers niet aan uw eigen werknemers.

Extern. Stel dat u - tegen vergoeding - cursussen geeft aan anderen. U kon dan voorheen kiezen of u dat btw belast of onbelast deed. Vanaf 1 juli 2006 moet u dan de btw die betrekking heeft op de kosten die u maakt voor het geven van het onderwijs namelijk niet meer aftrekken. In dat geval is het handig om samen met uw boekhouder de kostprijs van de opleiding opnieuw te berekenen.

Vanaf 1 juli 2006 mag bij een beroepsopleiding de btw niet meer apart worden gefactureerd. Dat is nadelig als u btw-ondernemer bent. Voor contracten afgesloten vóór 1 juli 2006 en eindigend vóór 1 juli 2007 mag het nog wel. Onderhandel in die gevallen met de cursusaanbieder over een lagere prijs.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01