INKOMSTENBELASTING - 06.04.2006

Levensonderhoud studerend kind aftrekbaar?

Kinderen zijn vaak duur. Gelukkig is er kinderbijslag en studiefinanciering. Maar kunt u de kosten voor het levensonderhoud van uw kind ook aftrekken voor de belasting? Hier is in de pers veel over te doen geweest; hoe zit het nu?

Hoofdregel. Uitgaven voor levensonderhoud van uw kinderen kunnen aftrekbaar zijn indien, kort gezegd:

• het kind jonger is dan 30 jaar; en

• het kind in belangrijke mate door u wordt onderhouden (= ten minste € 386,- per kwartaal); en

• u geen recht op kinderbijslag voor dat kind heeft; en

• het kind geen recht heeft op een studiebeurs.

Maar hoe zit het als uw kind geen recht op een studiebeurs heeft en wél studiefinanciering kan krijgen in de vorm van een lening, maar hiervan geen gebruik maakt? Hierover speelde laatst een rechtszaak voor de belastingrechter.

De dochter van X, geboren in 1975, volgde het gehele jaar (2000) een universitaire studie. Per 1 sep­tember 1999 was haar recht op een basisbeurs vervallen als gevolg van de overschrijding van de in de Wet op de studiefinanciering vermelde termijn van vier jaren. Haar ingevolge die wet toekomende aanspraak op studiefinanciering in de vorm van een rentedragende lening heeft de dochter van X niet geldend gemaakt. X heeft in het onderhavige jaar uitgaven tot voorziening in het levensonderhoud van zijn dochter gedaan.

Standpunt inspecteur

De inspecteur stelde dat de aanspraak op studiefinanciering in de vorm van een rentedragende lening, bij X buitengewonelastenaftrek wegens uitgaven voor levensonderhoud van zijn dochter verhinderde.

Standpunt rechter

De rechter heeft beslist dat buitengewonelastenaftrek mogelijk is. Met de woorden van de Hoge Raad: “De enkele mogelijkheid dat iemand een lening kan aangaan, is niet voldoende om aan te nemen dat hij in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Uitsluitend een toekomstverwachting, gebaseerd op het volgen van een studie, is niet voldoende om op grond van de mogelijkheid van een lening geen aftrek te verlenen voor kosten tot voorziening in het levensonderhoud.

Dit is niet anders indien de leningsvoorwaarden ‘ruimhartig’ zijn, zoals de inspecteur heeft gesteld met betrekking tot de rentedragende lening van de Informatie Beheer Groep. De mogelijkheid voor een student zodanige lening aan te gaan, staat dan ook - behoudens bijzondere omstandigheden - niet eraan in de weg dat de belastingplichtige (i.c. vader) zich redelijkerwijs gedwongen heeft kunnen voelen in het levensonderhoud van zijn studerend kind te voorzien”.

Commentaar

Hoeveel is dan aftrekbaar? Als eenmaal vaststaat dat aftrek voor levensonderhoud mogelijk is, kunt u niet de werkelijk betaalde bedragen aan levensonderhoud aftrekken maar forfaitaire bedragen:

Forfaitaire aftrek per jaar
Kind Onderhoudsvereiste Forfaitaire aftrek per jaar
tot 6 jaar in belangrijke mate € 1.080,-
6 tot 12 jaar in belangrijke mate € 1.320,-
12 tot 18 jaar in belangrijke mate € 1.596,-
18 jaar en ouder in belangrijke mate € 1.320,-
Kind 18 jaar en ouder grotendeels (>50%) € 2.640,-
Kind 18 jaar en ouder en niet thuiswonend (nagenoeg) geheel (>90%) € 3.960,-

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 11.05.06).

Als uw kind geen recht heeft op een studiebeurs, kunt u uw kind financieel ondersteunen en daarvoor buitengewone lasten aftrekken voor de inkomstenbelasting. Een mogelijke lening voor uw kind doet er niet toe.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01