FISCALE WINST - 06.04.2006

Meer dan hand- en spandiensten

De Belastingdienst is in de loop van vorig jaar massaal brieven gaan versturen aan man-vrouwfirma’s met vragen over onder meer de aard van de werkzaamheden van de partner. Waar moet u op letten?

Sinds 2001 gelden voor firma’s tussen partners strengere regels als het gaat om de vraag of de partner gebruik kan maken van bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. De partner komt daar alleen voor in aanmerking als sprake is van een samenwerkingsverband dat gebruikelijk is en de werkzaamheden van de partner niet hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn.

Let op. Gevolg kan zijn dat niet voldaan wordt aan de eis dat 1.225 uren besteed zijn aan de werkzaamheden voor de onderneming, zodat het recht op een groot aantal ondernemersfaciliteiten verloren gaat.

Gebruikelijk samenwerkingsverband

De firma is ongebruikelijk als u met een derde nooit een firma zou aangaan. Van belang is verder dat uw partner de onderneming nooit met een derde zou kunnen voortzetten.

Tip. Voor een aantal sectoren, te weten de agrarische sector, de horeca en de detailhandel stelt de fiscus minder zware eisen aan de gebruikelijkheid van een man-vrouwfirma.

Niet-ondersteunende werkzaamheden

Waar moet u nu op letten als de Belastingdienst u vraagt te onderbouwen dat de werkzaamheden van uw partner niet hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn?

In ieder geval is duidelijk dat de hoofdactiviteiten van de onderneming van niet-ondersteunende aard zijn. Bij een kleine transportonderneming is dit bijvoorbeeld het rijden met de vrachtauto en bij een installatiebedrijf de werkelijke installatieactiviteiten. De partner zal deze activiteiten niet kunnen verrichten zolang hij hiertoe niet de benodigde diploma’s heeft.

Investeringsbeslissingen, e.d. Uit diverse rechterlijke uitspraken valt af te leiden dat de tijd die besteed wordt aan investeringsbeslissingen en overige managementactiviteiten mee mag tellen voor het urencriterium.

Tip. Die uren kunt u onderbouwen door notulen op te maken van vergaderingen waarin gesproken wordt over de toekomst van het bedrijf en mogelijke investeringen. Ook is het verstandig de tijd te noteren die besteed wordt aan bijvoorbeeld gesprekken met de bank over de financiering van de investeringen en met de accountant over een eventueel benodigd ondernemingsplan, e.d.

Van belang is dat u uw partner mee laat tekenen voor de investeringen en financieringen.

Personeelsbeleid. Bij een kleiner bedrijf zijn het werven en aannemen van personeel, het voeren van functioneringsgesprekken met personeel en gesprekken met de accountant en het onderhandelen over contracten, werkzaamheden die niet van ondersteunende aard zijn.

Recente rechtspraak. Uit recente rechtspraak valt af te leiden dat ook de volgende werkzaamheden worden gezien als niet-ondersteunend: het aansturen en indelen van de werkzaamheden van het personeel en het opstellen van werkopdrachten, het voeren van besprekingen met vertegenwoordigers en dienaangaande beslissingen nemen en het uitbrengen van offertes (o.a. Hof Leeuwarden, nr. 483/04).

Tip. Als uw partner op dit moment meer dan 70% van de arbeidstijd besteedt aan werkzaamheden van ondersteunende aard, bekijk dan samen met uw adviseur of het mogelijk is de feitelijke werkzaamheden te wijzigen en eventueel de kennis aan te leren om meer werkzaamheden van niet-ondersteunende aard te kunnen verrichten.

Als uw partner meer dan 70% van de arbeidstijd besteedt aan werkzaamheden van ondersteunende aard, bekijk dan of het mogelijk is de feitelijke werkzaamheden te wijzigen. Zorg dat u de door uw partner gewerkte uren kunt onderbouwen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01