Secundaire arbeidsvoorwaarden doorbetalen?
De loondoorbetaling bij ziekte van uw werknemer is u wel bekend. Maar hoe zit dat met andere beloningselementen? Hoe pakt u dat voortvarend aan?
Als uw werknemer ziek is, mag u zijn secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals kostenvergoedingen) niet zomaar wijzigen of stopzetten. U moet hiervoor overeenstemming bereiken met uw werknemer. Dat kunt u wel door een en ander vooraf aan de indiensttreding af te spreken met uw werknemer. Regel stopzetting of verlaging van arbeidsvoorwaarden bij ziekte dus ook in uw bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst.
Let op. In veel cao’s staat vaak al iets vermeld over stopzetting van specifieke arbeidsvoorwaarden bij ziekte. Check dat dus.
Verstrekken bedrijfsmiddelen
De auto van de zaak. Als een leaseauto naast het woon-werkverkeer ook privé mag worden gebruikt, dan is de auto onderdeel van het loon. Hierdoor heeft de werknemer het recht om over de auto te blijven beschikken zolang hij bij u in dienst is. Verstrekt u een bedrijfsauto die alleen zakelijk wordt gebruikt, dan kunt u dit altijd stopzetten bij ziekte. Tip. Leg vooraf vast onder welke omstandigheden een auto die ook privé wordt gebruikt moet worden ingeleverd bij ziekte. Hierdoor staat u sterker bij een juridische kwestie als uw medewerker de auto wil behouden. Zeker als er geen loondoorbetalingsverplichting meer is én er geen zicht is op herstel, is het redelijk dat de auto moet worden ingeleverd.
Tip. Voor andere bedrijfsmiddelen, zoals telefoon of laptop geldt hetzelfde principe. Leg bijvoorbeeld vast dat bedrijfsmiddelen ingeleverd moeten worden vanaf vier weken ziekte.
Kostenvergoedingen zonder kosten?
Kostenvergoedingen worden gegeven als compensatie voor gemaakte kosten tijdens het werk. Als uw werknemer ziek is, dan worden veel van deze kosten echter niet gemaakt. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding, kledingvergoeding, wasvergoeding.
De Belastingdienst. De Belastingdienst doet meestal niet onmiddellijk moeilijk en gaat ermee akkoord dat een vaste vergoeding onbelast blijft in de maand dat de werknemer zich ziek meldt en de daaropvolgende kalendermaand. Blijft u de vergoeding uitbetalen, dan is die belast tot de maand waarin de werknemer zich beter meldt.
Declaratie. Dit speelt uiteraard niet als u door werknemers gemaakte kosten altijd laat declareren. Vergoedingen die variabel zijn en achteraf worden gedeclareerd zullen uit zichzelf stoppen als de te declareren kosten niet meer gemaakt worden vanwege ziekte.
In sommige gevallen is het onmogelijk bepaalde vergoedingen stop te zetten, omdat de kosten nog steeds gemaakt worden. Denk aan vergoeding van een abonnement.
Toeslagen? De gebruikelijke structurele toeslagen, zoals overwerktoeslag en een toeslag voor bezwarende werkomstandigheden, moet u blijven doorbetalen. De hoogte hiervan is doorgaans de gemiddelde toeslag over de drie of zes maanden voorafgaande aan de ziekmelding.
Vooraf afspreken voorkomt discussie
We raden u aan stopzetting van bepaalde arbeidsvoorwaarden na een langere tijd van ziekte op te nemen in uw bedrijfsreglement of arbeidscontract. Dat geeft duidelijkheid en voorkomt dat u steeds per geval moet beslissen.
Zet arbeidsvoorwaarden pas stop na een bepaalde periode, bijv. vanaf vier weken ziekte. Als u dit bij kortdurend verzuim zou doen, moet u steeds veel te veel wijzigen in de loonadministratie.