IN DE PIJPLIJN - 24.08.2006

Conserverende aanslag in de ijskast?

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over het systeem van het opleggen van conserverende aanslagen bij emigratie. De oorspronkelijke zekerheidsstelling voor dit soort aanslagen werd al terzijde geschoven.

Beperking vrijheid van vestiging? De kwestie die nu bij de Europese rechter op tafel ligt, is of de conserverende aanslag zelf ook een beperking vormt op de vrijheid van vestiging. De Nederlandse overheid last immers een fictief heffingsmoment in bij uw emigratie, maar koppelt deze fictie wel aan een feitelijke belastingschuld.

Dit is vreemd; het belastbare feit heeft niet plaatsgevonden, maar u krijgt wel een belastingaanslag. Als tegemoetkoming geldt dat de aanslag niet wordt ingevorderd, mits u geen ongewenste fiscale handeling verricht. Na 10 jaar vervalt de aanslag.

Argumenten Advocaat-Generaal. De Advocaat-Generaal heeft onlangs in de onderhavige rechtszaak aangegeven dat de conserverende aanslag niet in strijd is met het internationale recht. De argumenten hiervoor? Nederland belast met de conserverende aanslag alleen de behaalde winst in de binnenlandse (Nederlandse) periode. Bovendien is de conserverende aanslag ook in belangrijke mate bedoeld om emigraties om louter fiscale redenen tegen te gaan. Dit laatste argument echter roept vragen op. Want is dat juist niet een beperking van het recht op de vrije vestiging? Wij zijn dus benieuwd wat de Europese rechter hiervan vindt.

Er loopt een procedure bij de Europese rechter over de vraag of de conserverende aanslag bij emigratie in strijd is met het internationale recht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01