PROCEDURE - 24.08.2006

Kostenvergoedingen voor fiscale procedures

Gelijk krijgen. Gelijk hebben en gelijk krijgen, zijn twee verschillende zaken. Stel, u heeft een ‘vervelende’ fiscale inspecteur tegenover u die denkt dat hij altijd gelijk heeft, die niet wil toegeven en die denkt dat hij alles mag. Om dan uw gelijk te krijgen, zult u dit via de rechter moeten afdwingen. Wanneer u dan in het gelijk wordt gesteld, kunt u een proceskostenvergoeding krijgen. De proceskostenvergoeding geldt alléén voor beroepsmatig bijgestane rechtshulp.

Deze wordt gebaseerd op het Besluit proceskostenvergoeding. De proceskostenvergoeding is gebaseerd op een puntensysteem. Hoe ‘zwaarder’ de zaak, hoe hoger de vergoeding. In belastingzaken staat 1 punt voor € 161,- (een ‘fooi’ dus!).

Toch zijn er soms mogelijkheden om een hoger bedrag te claimen en te krijgen.

Standpunt inspecteur

De inspecteur negeerde een gedane toezegging van de Belastingdienst over de toepasbaarheid van het lage btw-tarief bij een edelsmid. Hij kwam zelfs op het verleden terug door een naheffingsaanslag op te leggen.

Standpunt belanghebbende

Onbehoorlijk handelen. De edelsmid moest naar de belastingrechter in Breda om zijn gelijk te halen. Hij vond dat hijdoor de handelswijze van de inspecteur recht had op vergoeding van de werkelijk gemaakte proceskosten. Er was volgens hem namelijk sprake van een onbehoorlijk handelen van de inspecteur.

Standpunt rechter

Vergoeding werkelijk gemaakte kosten. De rechtbank in Breda besliste dat de edelsmid recht had op vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten in bezwaar. De rechtbank was van mening dat in het onderhavige geval sprake is van een onbehoorlijk handelen van de inspecteur. Dit is een bijzondere omstandigheid in de zin van het Besluit proceskostenvergoeding. De rechtbank nam het de inspecteur in het bijzonder kwalijk dat hij de eerder gedane toezegging van de fiscus aan de edelsmid (waarnaar de edelsmid dus had gehandeld), had genegeerd. De edelsmid kon en mocht er, op grond van die toezegging, in de jaren vóór de controle in 2004 van uitgaan dat het verlaagde btw-tarief voor hem geldig was.

Van de rechtbank kreeg de edelsmid bovenop de reeds door de inspecteur toegekende proceskostenvergoeding van € 161,- ook nog € 1.239,- toegekend!

Commentaar

Wat is raadzaam? Voor iedere rechtsgang bestaat aanspraak op een proceskostenvergoeding indien u geheel of gedeeltelijk in het gelijk wordt gesteld.Dus zowel in bezwaar (bij de Belastingdienst), als in beroep (rechtbank), hoger beroep (gerechtshof) en cassatie (Hoge Raad). Het is wel noodzakelijk dat u in iedere fase een verzoek doet om proceskostenvergoeding. Het is dus niet mogelijk om nog in de beroepsfase (rechtbank) een proceskostenvergoeding voor de bezwaarfase te vragen.

Tip. Laat uw adviseur dus in iedere procedure expliciet om een proceskostenvergoeding verzoeken. Het is verstandig om telkens beargumenteerd aan te geven dat er sprake is van een onbehoorlijk handelen van de inspecteur en dat u dus een vergoeding voor de werkelijke proceskosten wilt zien.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 11.12.07).

Laat uw adviseur in iedere procedure expliciet om een vergoeding van de wer­kelijk gemaakte proceskosten vragen. Het is verstandig om telkens beargumenteerd aan te geven dat er sprake is van een onbehoorlijk handelen van de in­specteur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01