LOONHEFFING - 16.11.2006

Bijtellen voor mobieltje

Veel werkgevers stellen een mobiele telefoon ter be­­schik­king aan hun werknemers. Vaak wordt deze ook privé gebruikt. Wat zijn de fiscale gevolgen?

Hoofdregel. Als u aan een werknemer een telefoon verstrekt of de kosten daarvan vergoedt en deze telefoon wordt ook voor het werk gebruikt, dan moet er een vast bedrag van € 22,69 per maand bij het loon geteld worden. Als het privégebruik van de werknemer meer is dan € 454,- per jaar, moet u de werkelijke waarde van het privégebruik bij het loon tellen.

Tip. Als de telefoon een mobiele (tweede) telefoon is en deze wordt voor minimaal 90% zakelijk gebruikt, dan kan dit geheel onbelast blijven.

Uitspraak rechtbank. De rechtbank in Breda deed hierover onlangs een opmerkelijke en goed gemotiveerde uitspraak (nr. AWB 06/204).

In de­­ze situatie stond het abonnement op naam van de werkgever en bleef ook het mobieltje zelf eigendom van de werkgever. De werknemer mocht de mo­­biel privé gebruiken, maar moest deze weer inleveren bij het uit dienst treden. Volgens de rechtbank kan de werkgever hier niet volstaan met het bijtellen van een vast bedrag, omdat deze regeling niet geldt bij het ter beschikking stellen van mobieltjes, maar alleen bij het verstrekken of vergoeden daarvan.

Besparingswaarde. Het gevolg van deze uitspraak is dat de hoofdregel voor loon in natura geldt. Die zegt dat de werkelijke waarde van het privégebruik belast moet worden, behalve als de dienstbetrekking het gebruik van de telefoon met zich meebrengt. In dat geval moet dat wat de werknemer zich bespaart, oftewel de kosten van de privégesprekken, belast worden. Voor de betreffende werkgever was dit overigens voordeliger dan het bijtellen van € 22,69 per maand. Let op. Als uw werknemers met de door u ter beschikking gestelde mobieltjes veel privé bellen, loopt u mogelijk een risico. Deze werknemers zullen immers een hogere besparingswaarde hebben dan het genoemde forfait. Tip. Mocht u te maken krijgen met een naheffing, dan kan het de moeite lonen om uit te zoeken welke waardering tot de laagste naheffingsaanslag leidt, nu voor beide (vast bedrag per maand of werkelijke privévoordeel) argumenten zijn.

Vanaf 2007. De fiscale regels voor telefoons worden vanaf 2007 veranderd (Paarse Krokodil). Als er meer dan 10% zakelijk gebruik is, mag straks de telefoonrekening al belastingvrij worden vergoed. We komen daar uiteraard op terug zodra de wetgeving door het parlement is aanvaard.

Als uw werknemer eigenaar is geworden van de mobiele telefoon, dan mag u voor het privégebruik een vast bedrag van € 22,69 per maand bij zijn loon tellen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01