RECHT VAN DE BOUW - 15.11.2006

Een fout in het bestek; en dan?

Volgens het bestek kon over de bestaande verf geschilderd worden. Maar deze verflaag hechtte niet goed. Wie moest voor de extra kosten opdraaien?

Wat speelde? Uw collega kwam er al snel achter dat de oude verf eerst moest worden verwijderd worden voordat opnieuw geschilderd kon worden. Uw collega zei dat het ging om meerwerk.

“Dikke pech”, zei de opdrachtgever. De gemeente (opdrachtgever) zei dat uw collega er maar voor moest zorgen dat het schilderwerk goed werd uitgevoerd. Als uw collega daarvoor eerst de oude verflaag zou moeten verwijderen, dan had hij volgens de gemeente pech. Ook vond de gemeente dat de aanneemovereenkomst vernietigd moest worden, omdat de slechte hechting van de oude verflaag voor iedereen een verrassing was. Dat zou betekenen dat uw collega het werk zou moeten staken zonder een vergoeding voor gederfde winst en schade. Ze kwamen er niet uit en begonnen een rechtszaak bij de bouwrechter (bouwarbiters).

Wat zeiden de bouwarbiters? Volgens de bouwarbiters (nr. 70984) is uitgangspunt dat het bestek voor rekening en risico van de aanbesteder komt. Dat geldt dus ook voor de fouten in het bestek. De extra werkzaamheden vormen daarom meerwerk dat door de gemeente vergoed moet worden. Let op. De gemeente is niet verplicht dit meerwerk op te dragen. De opdrachtgever mag (dat staat in paragraaf 14 van de UAV) de uitvoering van het werk schorsen en beëindigen. Maar dan heeft u als aannemer wel recht op een volledige schadeloosstelling. En in deze zaak kreeg uw collega die volledige schadeloosstelling, omdat de gemeente hem niet in staat had gesteld het werk af te maken.

Waarschuwen? Dit alles ligt anders wanneer het u als aannemer duidelijk had moeten zijn dat er een fout zat in het bestek. Dan moet u de opdrachtgever daarvoor waarschuwen. Het beroep van de gemeente op deze waarschuwingsplicht werd door de arbiters verworpen, omdat uw collega door de korte termijnen voor het project en het ontbreken van nadere inlichtingen van de aanbesteder de bestekfout niet kon kennen.

Wat in de gaten houden? Als door een bestekfout het werk onuitvoerbaar wordt, mag uw klant (de aanbesteder) het werk beëindigen, maar heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Dit is anders als u had moeten zien dat er een fout zat in het bestek. Dan moet u de aanbesteder waarschuwen; anders bent u schadeplichtig.

Uitgangspunt is dat het bestek voor rekening en risico van uw opdrachtgever komt. Dat geldt ook voor de be­­stek­­fouten. Extra werkzaamheden zijn dus meerwerk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01