PERSONEELSBELEID - 21.11.2006

Een pittig gesprek, vader erbij?

Het wordt nu echt tijd om het functioneren van uw medewerker eens indringend te bespreken met hem. Anders is een ontslag onontkoombaar. Maar waar moet u op letten? En wat als uw medewerker een ‘getuige’ mee wil nemen?

Een rotte appel

Helaas kent u het misschien wel, een slecht functionerende medewerker kan de sfeer danig verzieken. U heeft de medewerker er al vaker op gewezen, maar hij is het helemaal niet eens met uw oordeel. Hij voelt zich zelfs aangevallen door uw visie. Het is onvermijdelijk dat u met die medewerker eens aan tafel moet gaan zitten. U moet namelijk dringend een aantal zaken met elkaar bespreken.

Weigering. De medewerker vindt deze hele situatie behoorlijk bedreigend en zet zijn hakken in het zand. Hij wil een getuige bij het gesprek. Als u dat niet goedvindt, dan weigert hij het gesprek met u aan te gaan en als dat niet helpt, dan meldt hij zich gewoon ziek. Kan dat zomaar?

Uw gezag als werkgever

Een zeer belangrijk onderdeel van een arbeidsrelatie is de gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer. Deze gezagsverhouding geeft u als werkgever de mogelijkheid redelijke instructies te geven aan uw werknemer over de manier waarop het werk gedaan moet worden. Uiteindelijk is het úw bedrijf en moet het werk op uw manier worden gedaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat u zich daarbij als een ‘goed werkgever’ moet gedragen. Uiteraard vraagt u dan ook geen onredelijke dingen van uw werknemer, maar u mag hem wel degelijk aanspreken op zijn functioneren.

Goed werknemerschap. Tegenover het gegeven dat u zich als een goed werkgever moet gedragen staat de verplichting van uw werknemer zich als een ‘goed werknemer’ te gedragen. Dat betekent ook dat de werknemer uw gezag als werkgever moet accepteren en uw instructies moet opvolgen. Uw werknemer dient in ieder geval open te staan voor een gesprek waarin het functioneren wordt besproken en bijgestuurd. Uw werknemer kan dit gesprek niet zomaar weigeren en kan er ook geen aanvullende eisen aan stellen. Door te eisen dat er een getuige bij het gesprek aanwezig is, escaleert de situatie. Als het daarna tot een rechtszaak komt, dan kan hem dat duur komen te staan.

En als het echt misgaat?

Het kan natuurlijk zijn dat de relatie tussen u en uw werknemer ernstig is verstoord. In dat geval is het denkbaar dat in het gesprek een ontslag aan de orde zal komen. Indien dit het geval is, dient u als ‘goed werkgever’ wel toe te staan dat uw werknemer een raadsman of adviseur meeneemt naar het gesprek.

Tip. Als u een ontslag wilt bespreken met uw werknemer, raad hem dan aan zich te laten adviseren. De praktijk leert dat u dan makkelijker tot afspraken komt.

Let op. Als u uw werknemer overvalt met een ontslagvoorstel, dan bestaat de mogelijkheid dat uw werknemer daar later op terugkomt. Dit kan niet als hij een adviseur bij zich heeft gehad.

Hoe verging het uw collega?

Een werkneemster van een collega wilde alleen over haar functioneren spreken als haar vader bij het gesprek aanwezig was. Uiteindelijk oordeelde de kantonrechter Zwolle (zaaknr. 304826) dat zij zich daarmee niet als een goed werkneemster had gedragen. Door erop te staan dat haar vader bij het gesprek aanwezig was, had zij de arbeidsrelatie onwerkbaar gemaakt zodat de arbeidsovereenkomst werd ontbonden.

U heeft het recht uw medewerker redelijke instructies te geven en hem aan te spreken op zijn functioneren. Uw medewerker moet dit gesprek met u aangaan. Bij een ontslagbespreking is het verstandig een adviseur toe te laten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01