HANDELSPRAKTIJK - 01.11.2006

Oude snoek, kat in de zak?

Iemand kocht een oldtimer. Nadien liet hij de auto keuren en kwamen allerlei gebreken aan het licht. Hoe pakt u het aan als u gebruikte spullen koopt?

Is dat wel verstandig, zo’n oldtimer?

Als u besluit een oldtimer te kopen dan liggen er natuurlijk gevaren op de loer. Grootste gevaar is dat u geen betrouwbare auto koopt. Zeker als u geen verstand van auto’s heeft.

Kortgeleden deed de rechter in Den Bosch uitspraak in een zaak die ging over de aankoop van een Volvo van 27 jaar oud. Volgens de verkoper betrof het een perfecte auto.

Er mankeerde van alles aan de auto. De koper wist na een ANWB-keuring ruim een maand na aankoop, dat de auto verre van perfect was en wilde van de koop af. Slechts na een flinke investering zou deze door de APK kunnen komen. Bovendien reed de auto slecht.

Hoe zit dat nu juridisch?

In principe kan een koper na de koop nog van zo’n auto af mits ‘de auto niet voldoet aan hetgeen de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten’.

Dat betekent dat de koper nog van de overeenkomst af kan als hij ervan uit mocht gaan dat de auto in goede staat was. Hij moet daarbij rekening houden met ‘alle omstandigheden van het geval’.

De verkoper moet dan de koopprijs terugbetalen en de koper moet de auto aan de verkoper teruggeven.

En hoe verging het deze koper?

In het hierboven genoemde geval besliste de rechter echter dat de koper niet van de overeenkomst af kon. Hij had er namelijk zelf voor gekozen om zonder voorafgaande keuring een auto van 27 jaar oud te kopen met een ander type motor dan de originele en zonder APK.

Pas enkele weken na de koop liet hij de auto keuren. Volgens de rechter heeft hij daarmee het risico genomen dat er problemen met de auto zouden kunnen zijn.

Daarbij speelde ook mee dat de koper de auto drie keer uitvoerig heeft bekeken en een proefrit van twee uur heeft gemaakt.

Dan maar geen oldtimer?

Op basis van hetgeen deze koper overkwam lijkt het verstandig af te zien van het kopen van een oldtimer. Tip. Er is geen enkel bezwaar tegen het kopen van een oldtimer, maar zorg er wel voor dat u uw huiswerk goed doet.

Zorg dat u er zeker van bent dat alles klopt aan de auto en dat alles naar behoren functioneert. Een keuring door een dealer of nog door een in het betreffende merk en type auto gespecialiseerde garage met een goede reputatie kan veel leed voorkomen.

Mocht er na een dergelijke keuring toch achteraf nog iets ernstigs aan de auto mankeren, dan is er wél een mogelijkheid om nog van de overeenkomst af te komen. In dat geval zijn de gebreken niet eenvoudig te ontdekken en is er sprake van een auto die niet voldoet aan hetgeen de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper kan de koop dan ontbinden waardoor hij de auto terug kan geven en zijn geld terugkrijgt.

En andere gebruikte spullen?

Nu zult u misschien wel nooit een oldtimer kopen. Maar u zult vast wel eens andere gebruikte zaken kopen. Denk bijvoorbeeld aan een bobcat of een andere machine. Ook dan is het verstandig de koop nooit zomaar te sluiten. Ook dan is het raadzaam vooraf een grondige keuring te (laten) verrichten. Zo voorkomt u problemen in de toekomst.

Koopt u gebruikte zaken, bijvoorbeeld een oldtimer, let dan bij de aankoop goed op of alles behoorlijk functioneert. Laat in ieder geval een grondige keuring uitvoeren door een deskundige.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01