VERZEKERING - 15.11.2006

Preventiemaatregelen voor uw werkmaterieel?

De verzekeringsvoorwaarden voor werkmaterieel worden steeds strenger. Vooral op het gebied van diefstalpreventie en het voorkomen van schade aan kabels en leidingen. Wat betekent dit voor u? Wat is handig om te doen?

Schade aan kabels en leidingen. Uit onderzoek blijkt dat de directe schade aan kabels en leidingen tussen de 40 en 75 miljoen euro per jaar ligt. De indirecte schade, bijv. door stroomonderbrekingen, is daarin nog niet eens meegerekend. Schade door diefstal van werkmaterieel (kranen, shovels, e.d.) loopt ook in de miljoenen euro’s per jaar. Om de premies en de eigen risico’s niet te veel te hoeven verhogen, zoeken verzekeraars de oplossing vooral in preventiemaatregelen.

Kabel- en leidingschades voorkomen

Welke verzekeringen spelen? Bij kabel- en leidingschades kunt u te maken krijgen met twee soorten verzekeringen: 1. de AansprakelijkheidsVerzekering Bedrijven (AVB), of 2. de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van het motorvoertuig, (bijv. een kraan).

Wat valt onder de AVB en wat onder de WA? Op een AVB is schade door motorvoertuigen uitgesloten. Veroorzaakt u bijv. een schade met een kraan, dan zal de schade dus geclaimd moeten worden op de WA-verzekering van de kraan en niet op de AVB. Tip. Is de schade ontstaan doordat iemand aan de kraanmachinist onjuiste aanwijzingen heeft gegeven bij het graven, dan kan er wel dekking zijn. Dit wordt het regierisico genoemd. Let op. Bij sommige werkmaterieelverzekeringen is ‘kabelschade’ een aparte dekking en is deze dus niet automatisch meeverzekerd. Als u dit wilt verzekeren, moet u dit dus apart doen. Bent u met een schep aan het graven en veroorzaakt u een schade, dan is geen sprake van schade door een motorvoertuig en moet u de AVB aanspreken.

Preventiemaatregelen. De meeste verzekeraars stellen een KLIC(Kabel Leiding Informatie Centrum)-melding verplicht als u gaat graven.

Tip. U kunt het KLIC bellen via tel. 0800 - 0080. Meer informatie over het KLIC kunt u ook vinden via http://www.klic.nlLet op. Deze meldingsverplichting geldt over het algemeen alleen voor WA-verzekeringen van motorvoertuigen en niet voor AVB-verzekeringen. Kunt u bij een kabel- of een leidingschade niet aantonen dat u een KLIC-melding heeft gedaan, dan vervalt het recht op een schadevergoeding. Tip. Sommige verzekeraars vergoeden een kabelschade wel, ook als u geen KLIC-melding heeft gedaan. Let op. Er geldt dan echter wel een verhoogd eigen risico.

Onderaannemers. Stel dat u als onderaannemer graafwerkzaamheden uitvoert. Er kan dan discussie komen over wie verantwoordelijk is. Op de AVB van de hoofdaannemer zal op basis van de eerdergenoemde uitsluiting voor motorvoertuigen vaak geen claim mogelijk zijn, tenzij sprake is van een gedekt regierisico. Is daar geen sprake van, dan zal de schade op uw WA-verzekering van de kraan moeten worden geclaimd. Tip. Regel vooraf wie de KLIC-melding doet en zet dit op papier.

Maatregelen tegen diefstalschades

Steeds meer verzekeraars stellen preventiemaatregelen tegen diefstal van werkmaterieel verplicht. Bijvoorbeeld startonderbrekers en tracking & tracing-systemen. Voldoet u niet aan deze eisen en wordt uw machine gestolen, dan hanteren de meeste verzekeraars de regel dat er dan een hoger eigen risico geldt, bijv. 15% of 25% van de schade. Vaak wordt daar een minimum aan gekoppeld, bijv. € 1.000,- of zelfs € 5.000,-. Tip. Informeer bij de aanschaf van een nieuwe machine naar de preventie-eisen die de verzekeraar stelt. U kunt dan met de dealer overleggen/onderhandelen over (de prijs) van de preventiemaatregelen.

Om de stijgende schadeclaims bij werkmaterieel te beperken, willen verzekeraars steeds vaker dat u zwaardere preventiemaatregelen neemt. Om te voorkomen dat uw schade straks onverhoopt niet gedekt is, is het raadzaam nu met uw adviseur te overleggen wat uw verzekering eist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01