ONROERENDEZAAKBELASTINGEN - 02.11.2006

Produceren uw machines belastingbesparing?

Uw gemeente heft OZB over uw bedrijfspand. Wat heeft de rechter voor belangrijks beslist over de vrijstelling voor ‘werktuigen’? Hoe profiteert u dubbel?

Zowel de belasting voor het eigenaarsdeel als voor het gebruikersdeel van de OZB worden berekend over de vastgestelde WOZ-waarde. Voor (aangebrachte) werktuigen geldt dat deze niet meetellen voor de waardebepaling.

Wat was het geval? Er zijn OZB-aanslagen opgelegd voor elektriciteitscentrales. Het energiebedrijf vindt echter dat deze niet belast zijn dankzij de werktuigenvrijstelling.

Standpunt gemeente. De gemeente vindt dat zij terecht is uitgegaan van de waarde inclusief centrales en wijst het beroep op de werktuigenvrijstelling af. Het energiebedrijf stapt daarop naar de belastingrechter.

Standpunt rechter

‘No problem’. Het gerechtshof verwerpt de stelling van de gemeente dat de werktuigenvrijstelling niet geldt omdat de werktuigen gedemonteerd zouden moeten worden en/of bij verwijdering hun bedrijfseconomische waarde (deels) zouden verliezen. Het Hof beslist dat het voor de werking van de werktuigenvrijstelling geen probleem is dat een werktuig moet worden gedemonteerd om het te kunnen verwijderen en dat het vervolgens weer moet worden gemonteerd om zijn waarde te kunnen behouden. Want het werktuig houdt zo na verwijdering zijn waarde als werktuig.

Verder beslist het Hof dat - ook al is er enige beschadiging van het werktuig bij verwijdering - de werktuigenvrijstelling dan toch geldig blijft, mits het maar niet gaat om een ‘beschadiging van betekenis’. Zelfs het verbreken van niet-afneembare verbindingen en het doorslijpen van pijpleidingen om de werktuigen te kunnen verwijderen, is geen ‘beschadiging van betekenis’!

Dus zijn volgens het Hof alleen de gebouwen en de grond voor de OZB belast. En de Hoge Raad? … Die was het mooi helemaal met het Hof eens!

Commentaar

Vrijstelling. De ‘werktuigenvrijstelling’ van de Wet waardering onroerende zaken (die gaat over de vaststelling van de WOZ-waarde) regelt dat niet tot de WOZ-waarde behoren: ‘werktuigen die van een onroerende zaak kunnen worden af­­ge­scheiden zonder dat beschadiging van betekenis aan die werktuigen wordt toegebracht, en die niet op zichzelf als gebouwde eigendommen zijn aan te merken’.

In het berechte geval is nu meer dui­delijkheid gegeven over wat nu ‘beschadiging van betekenis’ is. Het biedt goede mogelijkheden om uw machines en instal­­laties buiten de heffing van de OZB te laten vallen.

Claim dus zo veel mogelijk de werktuigenvrijstelling (voor uw machines, installaties, enz). en betaal daardoor minder OZB!

Dubbel profiteren per 2007? Deze uitspraak is ook belangrijk voor de wijzigingen in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting die (volgens plan) op 1 januari 2007 ingaan.

Per 2007 kunt u op onroerende zaken in uw onderneming nog maar beperkt afschrijven, namelijk tot op 50% van de WOZ-waarde voor gebouwen in eigen gebruik. Omdat u door deze uitspraak werktuigen gemakkelijker buiten de WOZ-waarde kunt houden, zal deze lager uitvallen en heeft u dus meer ruimte om af te schrijven en daarmee belasting te besparen!

Bovendien kunt u voor deze werktuigen een normale afschrijvingsduur bepalen (los van het gebouw) en ook hier belastingvoordeel halen.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (code BT 11.17.06).

Beoordeel of ude werktuigenvrijstelling voor uw machines, enz. kunt claimen en betaal daarmee minder OZB. Ook hebben werktuigen geen last van de afschrijvingsbeperking 2007 op uw bedrijfsgebouwen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01