GOED OM TE WETEN - 01.11.2006

Stofvrij werken in de bouw en afbouw?

Het is goed om te weten dat fijnstof ofwel zogenaamd‘respirabel kristallijn kwarts’ kankerverwekkend is voor de mens. Dit treedt o.a. op in de bouw/afbouw bij het zagen van natuursteen, enz. U kunt bijvoorbeeld werken met mobiele stofzuigers op de locatie om een te hoge concentratie fijnstof tegen te gaan. Hierover dus meer.

De checklist ‘fijnstof’ met daarin aandachtspunten bij de aanschaf van stofzuigers, schuurmachines, cirkelzagen/haakse slijpers, slijpmachines (vlak), boormachines, hakhamers en pneumatische hamers, enz. is gratis te downloaden van http://bouw.indicator.nl (BW 09.05.08).

Keuzewijzer Stofvrij Werken. Om voor u een beter inzicht mogelijk te maken in de (ontwikkelingen van de) stand van de techniek en beschikbaarheid van doeltreffende apparatuur, heeft de Stichting Arbouw een Keuzewijzer Stofvrij Werken gemaakt waaruit u kunt opmaken welke apparatuur (merk en type afzuiginstallatie + machine) bij bepaalde toepassing de meest effectieve reductie geeft van de concentratie respirabel kristallijn kwarts. Met dergelijke apparatuur, eventueel aangevuld met adembeschermingsmiddelen, wordt de blootstelling aan respirabel kristallijn kwarts doeltreffend beheerst.

Tip. De Keuzewijzer Stofvrij Werken kunt u vinden op de internetsite http://www.stofvrijwerken.nl

Controle. Het is goed te weten dat de arbeidsinspectie deze lijst ook gebruikt voor controle en daarmee checkt of er voor de betreffende bewerking een doelmatige oplossing is. Dus of er apparatuur is waarmee de blootstelling aan respirabel kristallijn kwarts beneden de wettelijke grenswaarde van 0,075 mg/m3 blijft.

De arbeidsinspectie controleert op overschrijding van de grenswaarde van fijnstof (= blootstelling van werknemers aan respirabel kristallijn kwarts boven de wettelijke grenswaarde van 0,075 mg/m3). Gebruik onze checklist.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01