LOONBELASTING EN PREMIES - 05.12.2006

Mobieltje in bruikleen? Fiscaal rinkelt het dan!

Na recente rechtspraak en diverse publicaties is de verwarring rond ‘mobieltje van de baas’ groot. Voorkom naheffing in de toekomst. Wat moet u weten?

Drie mogelijkheden. 1. U geeft uw werknemer een mobieltje; 2. u vergoedt zijn rekeningen hiervoor of 3. u geeft een mobieltje in bruikleen. Hoe ziet de huidige regeling eruit (in verband met uw laatste loonaangifte van 2006)? Moet u iets doen?

Check of dit goed is gegaan in 2006!

Voor een mobiele (tweede) telefoon die door een werkgever aan een werknemer is verstrekt of waarvan de rekening wordt vergoed, is geregeld dat deze helemaal onbelast kan blijven als hij voor 90% of meer zakelijk wordt gebruikt. Let op. Is dat minder, dan moet u opletten!

Minder dan 90%. Als de telefoon voor minder dan 90% zakelijk wordt gebruikt, moet u in principe de waarde van het privégebruik belasten. Tip. Is de waarde van het privégebruik niet meer dan € 454,- per jaar, dan kunt u volstaan met een bijtelling van € 22,69 per maand. Tip. Dat kunt u nog rechttrekken bij de laatste aangifte loonheffing van 2006, mocht u dat vergeten hebben.

Mobieltje in bruikleen gegeven?

Deze norm werd ook gebruikt voor telefoons die door de werkgever zijn uitgeleend aan de werknemer. Met andere woorden, de werkgever geeft een telefoon aan de werknemer, maar blijft eigenaar en wil de telefoon ook terug hebben bij het eind van de dienstbetrekking.

Let op. De Belastingdienst heeft zich in een procedure op het standpunt gesteld dat de regeling niet meer geldt voor ter beschikking gestelde telefoons.

De rechter aan de lijn. Rechtbank Breda (zaaknr. AWB 06/2006) heeft de Belastingdienst hierin gelijk gegeven! In dit geval werd de ter beschikking gestelde telefoon ook gebruikt in het kader van de dienstbetrekking. De telefoon die aan de werknemers ter beschikking wordt gesteld moet volgens de rechtbank worden gewaardeerd op de werkelijke waarde van het voordeel (dus het gehele bedrag aan privégesprekskosten). In de procedure was de bijtelling daardoor zelfs lager dan € 22,69 per maand. Deze uitleg leidt dus tot een lastige, administratief bewerkelijke procedure als u als werkgever telefoons ter beschikking stelt! We snappen ook wel dat het ondoenlijk is om ieder aangiftetijdvak het werkelijke privégebruik vast te stellen en te belasten als loon. Daarom is het in bruikleen geven van een zakelijk mobiel misschien geen goede optie. Kies er dan liever voor om een mobiel te geven of de rekeningen te vergoeden.

Wat u moet weten voor 2007

In het wetsvoorstel Paarse Krokodil, dat onlangs door de Tweede Kamer is aanvaard, wordt voorgesteld de telefoonregeling aanzienlijk te vereenvoudigen. Na invoer van het wetsvoorstel is er fiscaal nog maar één regeling.

Nog maar één regeling. Deze regeling houdt in dat u een telefoon die ten minste 10% zakelijk wordt gebruikt, belastingvrij mag vergoeden, verstrekken of ter beschikking mag stellen.

Hoe bepaalt u zakelijk gebruik? Hierbij wordt zakelijk gebruik bepaald aan de hand van de duur van de gesprekken en niet de gesprekskosten. Het gaat daarbij om de uitgaande gesprekken, dus het aantal ontvangen telefoontjes telt niet mee. Dat is onlangs door de minister benadrukt.

10%-grens controleren! Wij verwachten dat de grens van 10% door de fiscus kritisch bekeken zal worden. Tip. Het is dan ook verstandig zelf steekproefsgewijs gespecificeerde nota’s te controleren om na te gaan of er wél voldoende zakelijk gebeld wordt. Daarnaast is het goed als u kunt uitleggen waarom uw werknemer bij het uitoefenen van zijn functie een telefoon nodig heeft. Let op. De minister heeft al aangekondigd dat hij een verklaring van de werknemer alleen niet voldoende vindt.

Check het zakelijke gebruik van de mobiel door naar de tijdsduur van de uitgaande gesprekken op de nota te kijken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01