Een advertentie op de site van een ander
Steeds meer restaurateurs adverteren op andere websites (zoals op die van vakantieparken of evenementen) om klanten naar hun eigen website te trekken. Waar moet u aan denken bij afspraken met de eigenaar van zo’n website?
Welke bezoekers wilt u?
Voordat u op een site een advertentie plaatst, dient u helder voor ogen te hebben welke bezoekers u op uw site wilt hebben. Kies vervolgens welke sites daarvoor in aanmerking komen.
Tip. Vraag naar een bezoekersprofiel. Niet alleen het aantal bezoekers van de site is belangrijk, ook het aantal dat tot uw doelgroep behoort.
Wat moet u goed afspreken?
Net als bij iedere overeenkomst geldt ook hier: spreek goed af wat u krijgt (de advertentie oftewel de banner) en wat u voor deze dienst moet betalen. Zet dit zo veel mogelijk zwart op wit.
1. De banner
• Het formaat. Hoe groter de banner, hoe duurder. Meestal wordt er met standaardformaten gewerkt. Deze vindt u op de website van het Interactive Advertising Bureau (http://www.iab.nl - klik op Ad sizes & formats).
• De zwaarte. Hoe ingewikkelder de banner (bewegend, enz.), hoe zwaarder en hoe duurder. Vaak is een maximumbestandsgrootte gewenst of geëist van bijv. 20 kb.
• Het bestandstype. Spreek af of de banner een animatie mag bevatten (bewegend beeld) en welke bestandstypes u mag aanleveren (zoals jpg, gif, flash).
• Plaats van de banner. Zorg dat u vooraf weet waar uw banner komt te staan. Hoe beter uw banner in het zicht valt, des te beter het resultaat. Tip. Boven aan de pagina is de beste plek.
• Aantal vertoningen. Dit is afhankelijk van het afrekenmodel waarvoor is gekozen.
2. Afrekenmodellen
Het kan zijn dat u betaalt voor het aantal ‘views’ (CPM - cost per mille), oftewel het aantal bezoekers dat uw banner gezien heeft. Is dat aantal bereikt, dan wordt uw banner verwijderd. Een andere, eenvoudige, manier is dat u betaalt voor een vaste periode. Let op. Het risico in beide gevallen ligt grotendeels bij u. U weet tenslotte niet hoeveel mensen er op uw banner doorgeklikt hebben. Tip. U kunt beter betalen per klik naar uw website (CPC - cost per click) of per actie (bijv. het invullen van een formulier of zelfs een daadwerkelijke bestelling).
U kunt dus afspreken om te betalen voor een x- aantal views, bezoekers of kliks. Dat aantal kunt u er in een keer doorjagen, of uitsmeren over een bepaalde periode. Tip. Maak gebruik van een zgn. ‘frequency-cap’. Dat is het maximumaantal keren (bijv. vijf keer) dat iedere bezoeker uw banner ziet. Deze wordt dan niet onnodig lastig gevallen en u betaalt niet voor (als u afrekent op basis van vertoning) extra views.
Hoe controleert u de resultaten?
Het aantal views meten, kan met een meetsysteem dat uw ‘webpartner’ gebruikt, maar u heeft daar geen controle op. Tip. Vraag wel altijd (van tevoren) of u regelmatig een rapportage ontvangt. Beter is als uw ‘webpartner’ een meetsysteem van een derde partij gebruikt (bijv. Dart of Falk). Deze zijn echter duur en alleen interessant als men een van deze systemen al gebruikt.
Tip. Als u betaalt per klik, dan kunt u deze wél zelf meten met uw eigen statistiekprogramma (bijv. het gratis Google Analytics). Uw webmaster weet wel hoe dat moet.