PERSONEEL - 31.10.2007

Niet vertillen

Wat zijn de tilregels: hoeveel mag uw werknemer tillen zonder dat dit schade oplevert aan de gezondheid? Waar controleert de Arbeidsinspectie op?

Waarom aandacht voor tillen? Spier- en skeletaandoeningen, dus aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zijn dan wel geen levensbedreigende risico’s op het werk maar ze vormen wel het grootste deel van de ‘gezondheids- en werk’-problemen. Een kwart van de werkenden klaagt over rug- of spierpijn.

Wat zegt de wet over tillen?

In het Arbobesluit 5.2 staat: ‘De arbeid wordt zodanig georganiseerd; de arbeidsplaats wordt zodanig ingericht; een zodanige productie- en werkmethode wordt toegepast of zodanige hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, dat de fysieke belasting geen gevaren met zich mee kan brengen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.’

Aan welke limieten houden? In het A-blad tillen staan de volgende limieten: Actie-Limiet (AL) is de gezondheidskundige grenswaarde, waarden onder deze limiet zijn acceptabel, geven weinig risico op gezondheidsklachten door het werk; de Maximale Arbouw Limiet (MAL) is de afgesproken maximale grenswaarde. Waarden tussen de AL en de MAL zijn acceptabel onder voorwaarde dat er maatregelen worden opgenomen in het plan van aanpak. Waarden boven de MAL zijn onacceptabel. U moet direct maatregelen nemen omdat er groot risico bestaat op gezondheidsklachten.

Wat kunt u met de NIOSH-methode?

Door het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) is een berekeningsmethode gemaakt voor tilsituaties. Als het aanbevolen gewicht kleiner is dan het gewicht dat daadwerkelijk wordt getild, bestaat er geen risico op gezondheidsschade.

Door het invullen van de NIOSH-formule kan voor een specifieke situatie de AL-waarde berekend worden. In het A-blad wordt als maximum MAL-waarde aangehouden 3 x de AL-waarde, echter met een maximale bovengrens van 25 kg.

Tip. Op http://www.arbobondgenoten.nl zoeken op tilgewicht kunt u online een NIOSH-berekening maken.

Controle door arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie (AI) hanteert de NIOSH-methode bij haar inspecties. Er zijn dan drie mogelijkheden. Ligt de ‘tilindex’ van de NIOSH-methode op 1 of minder? Dan is er niets aan de hand. Wordt de norm tot een factor 2 overschreden? Dan wordt door de AI van u als werkgever verwacht dat u binnen afzienbare tijd maatregelen treft. Bij een overschrijding van meer dan 2 (tilindex hoger dan 2) wordt door de AI onmiddellijke actie van u geëist anders krijgt u een boete.

Wat is beslist? De rechter heeft inmiddels beslist dat de NIOSH-methode momenteel dé gezondheidskundige norm voor gezond en veilig tillen is. De NIOSH-formule gaat van een maximaal tilgewicht uit van 23 kg, gecorrigeerd voor ongunstige tilsituaties. U kunt hier dus ‘veilig’ mee werken.

Voorkom overbelasting bij uw werknemers.

Vaak zal de voorman de nieuwe werknemers wegwijs maken in het belang van veilig en gezond werken en het toepassen van de juiste tiltechnieken en werkmethoden.

Tip. In het A-blad Tillen (op http://www.arbouw.nl zoek op tillen) wordt uitgebreid ingegaan op de preventiemogelijkheden.

Voorkom dat uw werknemers teveel tillen. Als ze later gezondheidsklachten krijgen door te zwaar tillen kan dat u een behoorlijke schadeclaim opleveren van de verzekeraar van uw werknemer.

De rechter heeft beslist dat als u de NIOSH-methode hanteert dit dé gezondheidskundige norm voor tillen is. De NIOSH-formule gaat van een maximaal tilgewicht uit van 23 kg. De arbeidsinspectie controleert dit.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01