PERSONEEL - 17.10.2007

Geen nevenwerkzaamheden

Bouwwerknemers willen vaak in de vrije tijd bijklussen. Hoe kunt u dit bijbeunen aanpakken? Wat zet u in het arbeidscontract? Wat heeft de rechter beslist?

Wat speelde laatst? Laatst speelde voor de kantonrechter te Nijmegen een zaak van een collega-werkgever die een arbeidsovereenkomst met zijn werknemer via de rechter wilde ontbinden. De werkgever wilde de ontbinding van het arbeidscontract met zijn werknemer omdat deze in strijd met de gedragscode (integriteit) betaalde nevenwerkzaamheden had verricht zonder dat hij daarvoor toestemming had.

Schriftelijke toestemming van de baas?

Werknemer geschorst. In de gedragscode stond dat er schriftelijke toestemming van de baas nodig was voor het verrichten van betaalde nevenwerkzaamheden door de werknemer. De betreffende werknemer was in maart 2007 geschorst door de werkgever vanwege betaalde nevenwerkzaamheden zonder deze te melden.

De werkgever voerde bij de rechter ter onderbouwing van zijn ontbindingsverzoek onder meer het bestaan van de gedragscode aan. Deze gedragscode had hij op het intranet van zijn bedrijf gezet. De werkgever zei dat hierdoor deze gedragscode zo voldoende bekend was.

Al eerder gewaarschuwd. Verder voerde deze baas aan dat de werknemer reeds eerder in 1998 en in 2004 was aangesproken op het ongeoorloofd verrichten van nevenactiviteiten en uitdrukkelijk op het verbod daarvan en op het bestaan van de gedragscode was gewezen. Ondanks dit verbod en eerdere waarschuwingen is de werknemer blijkbaar willens en wetens doorgegaan met het uitvoeren van de ongeoorloofde nevenactiviteiten.

Wat besliste de rechter? Volgens de kantonrechter is niet goed aannemelijk gemaakt door deze werkgever dat de werknemer reeds in 1998 en 2004 was gewaarschuwd en is de handelwijze van de werknemer onvoldoende om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te rechtvaardigen. Bovendien is het bestaan van een gedragscode niet voldoende nu de werkgever haar werknemers niet genoeg bewust heeft gemaakt van het belang van deze gedragscode. De werkgever had dat bijvoorbeeld kunnen doen door een training te geven of een andere vorm van mondelinge kennisoverdracht te koppelen aan het bestaan van de gedragscode.

Wat is raadzaam om te doen?

Wat te doen? Het plaatsen op intranet of het ophangen op het prikbord van de binnen uw bedrijf geldende gedragscode, is dus onvoldoende.

Als de bouw-cao voor uw bedrijf geldt, staat u in principe sterk. Want in de cao voor de bouw staat dat het verboden is dat de werknemer in zijn vrije tijd beroepsarbeid voor derden verricht, tenzij hij schriftelijk toestemming van u heeft verkregen.

Wat te doen? U kunt de bijbeunende werknemer in het ergste geval, op staande voet ontslaan. Ook kunt u een mindere ‘straf’ opleggen door bij overtreding van het bijbeunverbod de werknemer maximaal een week zonder doorbetaling van loon te schorsen.

Ons model ‘verbod nevenwerkzaamheden’ kunt u gratis downloaden van http://bouw.indicator.nl (BW 10.04.05).

Bestaande werknemers. Het persoonlijk uitreiken van dit ‘verbod nevenwerkzaamheden’ aan iedere bestaande werknemer en daarnaast aandacht besteden aan deze code tijdens personeelsbijeenkomsten is van cruciaal belang voor het opleggen van sancties bij overtreding. Laat uw bestaande werknemers hiervoor ‘ondertekenen voor ontvangst en voor bekendheid met de inhoud van het verbod’ dan staat u juridisch sterk. Zet dit verbod meteen in uw nieuwe arbeidscontracten.

Neem in de arbeidscontracten van uw bouwbedrijf een extra artikel op over het verbod op het uitvoeren van werkzaamheden. Gebruik ons model; daarmee staat u sterk. Bij overtreding kunt u ontslaan of schorsen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01