RECHT - 19.10.2007

Geen schade-aansprakelijkheid?

Een collega kocht een substraatunit voor zijn paprika­planten. Door een gebrek in de installatie gingen alle paprika’s dood. Wat besliste de rechter?

Uw collega stelde de leverancier aansprakelijk, maar die deed een beroep op zijn algemene voorwaarden. Daarin was zijn aansprakelijkheid fors beperkt. Maar uw collega had die algemene voorwaarden nooit ontvangen. Wat zei de rechter?

Wanneer gelden ze? Degene die algemene voorwaarden gebruikt, moet dat voor of bij het besluiten van de overeenkomst duidelijk maken. Door bijvoorbeeld in de offerte te zeggen dat op de overeenkomst algemene voorwaarden gelden. Maar dat is niet genoeg.

Algemene voorwaarden overhandigen. Hij moet ook een kopie van die algemene voorwaarden toesturen aan zijn wederpartij. Dat is alleen anders als dat feitelijk onmogelijk is, zoals in een winkel waar veel klanten zijn. Maar als een schriftelijke overeenkomst wordt gesloten, is het eigenlijk altijd mogelijk de algemene voorwaarden bij te sluiten.

En, waren ze bijgesloten? Weliswaar stond bij de offertebevestiging dat de algemene voorwaarden bijgesloten waren, maar dat was volgens uw collega niet het geval. De rechter gaf uw collega ongelijk. Omdat hij de offertebevestiging had getekend, zonder te vermelden dat de algemene voorwaarden niet bijgesloten waren, ging de rechter ervan uit dat uw collega die algemene voorwaarden wel had ontvangen. Zij waren dus van toepassing, en de verkoper van de gebrekkige machine kon een beroep doen op de beperking van de aansprakelijkheid (LJN: BA 9610).

Soms gebruiken beide partijen algemene voorwaarden. En staat op het briefpapier van beide partijen dat op al hun overeenkomsten hun eigen algemene voorwaarden gelden. Dan gelden de algemene voorwaarden van de partij die de overeenkomst heeft aangeboden, en in de offerte de algemene voorwaarden van toepassing heeft verklaard. Dit is alleen anders als bij het accepteren van de offerte uitdrukkelijk wordt gezegd dat de eigen algemene voorwaarden gelden.

Grote bedrijven. Grote bedrijven kunnen geen beroep doen op de regel dat de algemene voorwaarden aan hen toegezonden moeten zijn. Grote bedrijven zijn bedrijven met 50 of meer werknemers of bedrijven die een jaarrekening hebben gepubliceerd omdat zij een balanstotaal hebben van meer dan € 3.500.000,- of een netto-omzet van meer dan € 7.000.000,-.

Als de algemene voorwaarden niet zijn ontvangen, gelden ze niet. Bericht u wederpartij dit dan schriftelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01