BOER EN PRIVé - 19.10.2007

Goed schenkingsplan?

Hoe kunt u, door tijdig de juiste maatregelen te nemen, ervoor zorgen dat dit vermogen zo veel mogelijk bij uw kinderen en niet bij de fiscus terechtkomt?

Minder belasting? In dit artikel gaan wij in op het al tijdens uw leven schenken van een gedeelte van uw vermogen aan uw kinderen. Zo wordt uw vermogen (en daarmee uw toekomstige nalatenschap) kleiner en hoeven uw kinderen na uw overlijden minder successierechten te betalen. Daar staat wel tegenover dat uw kinderen - als zij meer krijgen dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag - ook over hun schenking belasting (schenkingsrecht) moeten betalen. Toch zal er in de meeste gevallen een aanzienlijk belastingvoordeel kunnen worden behaald. Door schenkingen over een langere periode (bijv. vijf of tien jaar) uit te smeren kunt u namelijk optimaal gebruikmaken van de (jaarlijkse) vrijstellingen en drukt u de progressie in het successietarief. Leest u maar verder!

Hoeveel? U kunt jaarlijks belastingvrij aan uw kinderen € 4.412,- schenken en aan uw kleinkinderen € 2.648,- (cijfers voor 2007).

Tip. De vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 35 jaar is eenmalig het hoge bedrag van € 22.048,- (2007) als uw kind in de aangifte hier uitdrukkelijk een beroep op doet (= grote schenking).

Schenkt u meer dan het vrijgestelde bedrag, dan hoeven uw (klein)kinderen ‘alleen’ over het meerdere schenkingsrecht te betalen.

Tip. Door schenkingen over meerdere jaren te spreiden, kunt u handig de schenkingsrechtvrijstellingen gebruiken. Ook verkleint u dan de oplopende belastingdruk, want het schenkingstarief loopt voor kinderen op van minimaal 5% tot maximaal 27%. En voor kleinkinderen van 8% tot maximaal 43,2%.

Schenkingsplan

U kunt uw kinderen natuurlijk incidenteel wat toestoppen, maar een meer planmatige aanpak via een goed schenkingsplan geeft vaak meer voordeel. Bespreek dit advies dus eens met uw belastingadviseur en/of notaris.

Financiële situatie. Bij het opstellen van het schenkingsplan moet uw adviseur eerst naar uw financiële positie kijken. Hierbij spelen verschillende vragen een rol. Hoe groot is uw vermogen en waaruit bestaat uw vermogen? Hoe zit het met de oudedagsvoorziening voor u en uw partner? Heeft u een levensverzekering en/of is er een na­­be­staanden­pensioen opgebouwd? Het is immers niet de bedoeling dat u (of uw partner) - omwille van een belastingvoordeel - zelf in de financiële problemen komt. Dus ook na de schen­king(en) moet u over voldoende contanten en/of in­komsten kunnen beschikken om uw leven op de door u gewenste manier voort te kunnen zetten.

Wat is er geregeld?

Daarna moet gekeken worden waar uw vermogen na uw overlijden terechtkomt; zeg maar wie erft. Wilt u dit veranderen, dan moet uw adviseur nagaan welke aanpassingen nodig zijn. Denk aan het opmaken of wijzigen van een testament, maar ook huwelijkse voorwaarden, overnemings- en voortzettingsbedingen, enz.

Hoe, wat en hoeveel. Ten slotte bepaalt u hoeveel en wat u wilt schenken. U kunt zowel geld als andere goederen, zoals onroerende zaken (bijv. grond en gebouwen), aandelen, of antiekvoorwerpen schenken. De grootste belastingbesparing bereikt u door vermogensbestanddelen te schenken waarvan u verwacht dat deze sterk in waarde zullen stijgen. De latere waardeaangroei wordt immers bij de kinderen niet meer met schenkings- of successierecht belast.

U kunt via een goed schenkingsplan jaarlijks belastingvrij aan uw kinderen € 4.412,- en aan uw kleinkinderen € 2.648,- schenken (cijfers 2007). Door schenkingen over meerdere jaren te spreiden, kunt u handig gebruikmaken van de schenkingsrechtvrijstellingen en -tarieven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01