BELASTINGAFTREKPOST - 03.10.2007

Het geld ligt op straat; ‘toll!’

U weet dat we groot belang hechten aan praktische tips en adviezen waarmee u direct uw voordeel kunt doen. Soms ligt het geld - bijna letterlijk - wel heel erg duidelijk op straat. U hoeft het alleen maar ‘op te rapen’. Hoe werkt dat?

Makkelijk verdiend?

Vakantie. Veel mensen zijn deafgelopen weken massaal met de auto naar Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, enz. vertrokken. En in­­middels weer thuisgekomen en ‘fris’ aan het werk gegaan. In al die gevallen zijn er onderweg stevige be­­dragen aan tol (maut, péage, enz.) betaald. Sommige bekende vakantiebestemmingen zoals Zwitser­land of Oostenrijk doen het anders. Ze werken daar met tolvignetten. Ook wie bijvoorbeeld een (piep)klein stukje door Oostenrijk rijdt, is de klos.

Tolvignet. Meer landen in Centraal Europa (bijv. Tsjechië) en Oost-Europa werken met een tol­vignet, en onze zuiderburen denken er over. Het gaat daarbij alles bij elkaar opgeteld vaak om forse bedragen. Zeker als er betaald moet worden voor een vignet en daarnaast nog eens tol betaald moet worden. Zo betaalt u in Zwitserland, natuurlijk naast het vignet, tol voor de St. Bernards­tunnel. In Italië betaalt u daarna weer tol voor de autostrada. Tel uit je kosten!

Fiscus betaalt lekker mee

Fiscale inkomensbijtelling. Ondernemers die hun auto ‘op de zaak’ hebben staan, DGA’s met een auto van de BV en ten slotte ook ‘gewone werk­nemers’ met een auto van de zaak hebben doorgaans te maken met een fiscale inkomensbijtelling voor het rijden van de auto van de zaak. Deze bijtelling bedraagt in de regel 22% van de cataloguswaarde van de auto.

Tip. In ruil hiervoor mogen alle autokosten (dus ook voor zover die kosten verband houden met privé­­kilometers) afgetrokken worden van de winst van uw bouwbedrijf. Aftrekken dus al die tolkosten!

Onbelast vergoeden. Als werkgevers mag u (dat is natuurlijk wat anders dan moeten) deze kosten belastingvrij aan de werknemer vergoeden. Bij uw eigen bouw-BV verrekent u zelf als de DGA dit natuurlijk gewoon in uw rekening-courant. Voor de werkgever (en dus ook uw BV) zijn de kosten uiteraard gewoon aftrekbaar.

Betalen met creditcard als bewijs

Dat er bedragen aan tol of vignetten zijn betaald zal door u bewezen moeten worden. Dat kan via bonnen.

Tip. Heeft u die bonnen niet direct voorhanden; geen nood. Heeft u bij de péage uw creditcard gebruikt (dat zal vaak het geval zijn want het gaat vaak om forse tolbedragen die niet iedereen zo­­maar op zak heeft) dan geldt de afschrijving van de tolkosten mooi als bewijs voor de fiscus. Geen problemen dus met het leveren van bewijs.

Nog mooier?

Met de veerpont op kosten van de fiscus. Kan het nog mooier? Jawel, dat kan. Want wat hiervoor is gezegd over tol, geldt evenzeer voor de bedragen die betaald zijn door degenen onder ons die de auto op de veerpont hebben gezet (naar Zweden, Corsica, Griekenland, Groot-Brittannië en/of Ierland, bijvoorbeeld, maar ook naar onze eigen Wadden­eilanden). Ook deze kosten zijn aftrekbaar respectievelijk belastingvrij te vergoeden, in ieder geval de kosten voor auto met bestuurder.

Tip. Zolang uw belastingaangifte over vorige jaren nog niet definitief door de fiscus is afgewerkt, kunt u de kosten over die vorige jaren ook nog terugvragen. Dit kan via het indienen van een ‘aanvulling op uw aangifte’ bij de Belastingdienst.

U kunt de tolkosten, veerpontkosten, enz. die u als bouwondernemer heeft gemaakt voor de inkomstenbelasting aftrekken van uw bedrijfswinst. Of als ­directeur-aandeelhouder van uw bouw-BV onbelast vergoeden aan uzelf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01