Ik heb toch recht op een vrije dag!
Uw medewerker vraagt u om een vrije dag omdat zijn broer gaat trouwen. Moet u hem deze vrije dag zomaar geven? Ook als er bij u geen cao geldt? Wij zetten op een rijtje waar u rekening mee moet houden.
Regelmatig stellen lezers ons vragen rondom dit onderwerp. Zo vroeg een lezer ons hoe hij om moest gaan met die medewerker die bijzonder verlof vroeg om te trouwen. Alleen, hij trouwde op een vrijdag, de vaste vrije dag van deze medewerker. Hij had dus helemaal geen vrij nodig voor zijn huwelijk. Hoe zit dat nu?
Werken en zorgen …
Bijzonder verlof. In situaties als deze wordt vaak gesproken van bijzonder verlof. Dit verlof wordt doorgaans geregeld in een cao. Als er geen cao van toepassing is, kunt u teruggrijpen naar de bepalingen in de Wet arbeid en zorg (WAZ). Volgens deze wet heeft uw medewerker recht op verlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd als hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden. Denk daarbij bijv. aan een huwelijk van de medewerker of een van zijn naaste familieleden of aan het overlijden van een direct familielid, de geboorte van een kind of een huwelijksjubileum.
Trouwen in de baas zijn tijd. Wij gaan er van uit dat een dagje vrij nemen om zélf te trouwen valt onder dit kortverzuimverlof. In het algemeen gaat kortverzuimverlof over gevallen die het noodzakelijk maken dat uw medewerker niet werkt omdat hij iets moet doen wat niet op een ander moment kan. Daaronder valt de dag dat de medewerker trouwt, maar bijv. ook het bijwonen van de begrafenis van een naast familielid.
Kortom, als uw medewerker gaat trouwen valt dit onder deze wet en moet u uw medewerker de mogelijkheid geven te trouwen ‘in de baas zijn tijd’. U geeft hem dan een dag bijzonder verlof.
Maar ik ben toch niet gek! Wanneer zijn huwelijk op een dag valt waarop hij normaal gesproken niet werkt, dan kan hij geen aanspraak maken op zijn recht op kort verzuim. Hij hoeft dan immers geen vrij te nemen.
Hoe werkt dat dan?
Uw medewerker meldt u bijtijds wanneer hij het verlof opneemt. Natuurlijk vertelt hij u de reden, zoals de WAZ ook eist.
Bewijs het maar. U mag zelfs van de medewerker verlangen dat hij bewijst dat hij zijn werk niet kan doen vanwege zo’n bijzondere reden. Als sprake is van een huwelijk zal dat uiteraard niet zo moeilijk zijn. Nu zult u meestal uw medewerker wel vertrouwen, maar er zijn gevallen waarin een klein onderzoekje geen kwaad kan. Tip. Vraag in twijfelgevallen om een bewijs van de afwezigheid.
Cao
Zoals gezegd, kennen veel cao’s regelingen die omschrijven hoeveel tijd er voor bepaalde vormen van kort verzuim beschikbaar is. Denk daarbij bijv. aan bijzonder verlof voor het eigen huwelijk, maar ook voor het huwelijk van broers en zussen en van kinderen.
Om misverstanden te voorkomen kunt u zich laten leiden door de bepalingen zoals die in cao’s zijn opgenomen.
U kunt een lijst met de meest voorkomende gelegenheden voor bijzonder verlof gratis downloaden van http://tipsenadvies.indicator.nl (TA14.06.06).
Tip. Leg in uw personeelsreglement vast hoeveel dagen bijzonder verlof uw medewerker kan krijgen in verschillende gevallen.