VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 04.10.2007

Ook ondernemersaftrek voor echtgenoot in firma

Bij de forse aftrekpost van de ondernemersaftrek worden extra eisen gesteld aan de aard van de werkzaamheden van de firmanten. Dat speelt vooral bij de man-vrouwfirma. Wat heeft de rechter nu beslist? Hoe speelt u hierop in?

Ondernemersaftrek binnenhalen?

Bij een man-vrouwfirma krijgen beide partners ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek) van maximaal € 9.028,- als zij aan het urencriterium van 1.225 uren voldoen. Dit urencriterium houdt in dat een ondernemer in een jaar ten minste 1.225 uur aan het bedrijf moet hebben besteed. Bovendien moeten de ‘bedrijfsuren’ meer dan de helft zijn van alle tijd die is besteed aan bedrijf, dienstbetrekking en andere arbeid.

Wat telt niet mee? Dedoor een partner gewerkte uren in het bedrijf tellen niet mee als:

• deze uren voor meer dan 70% bestaan uit werkzaamheden van ondersteunende aard in de onderneming; en

• het ongebruikelijk is dat een dergelijk samenwerkingsverband met een willekeurige derde zou zijn aangegaan.

Wat speelde hierover voor de rechter? Wat zijn eigenlijk ‘ondersteunende werkzaamheden’? Daarover heeft Hof Den Haag (LJN: BB1790) een belangrijke uitspraak gedaan.

Jarenlang samen in firmaverband. Een man en een vrouw hadden al ongeveer 25 jaar in firmaverband een tandtechnische praktijk. De winstverdeling was 65% voor de man en 35% voor de vrouw. De vrouw had geen speciale opleiding voor dit vak gevolgd, maar zij had zich de vaardigheden in de praktijk eigen gemaakt. De man had ge­­durende twee jaar een mbo-opleiding gevolgd, maar had deze niet voltooid.

Ongebruikelijk en ondersteunend. De inspecteur stelde na een door hem in­­ge­steld onderzoek, dat sprake zou zijn van een on­­ge­bruikelijk samenwerkingsverband en dat de werkzaamheden van de vrouw ondersteunend van aard zouden zijn. Hij weigerde de zelfstandigen­aftrek.

Wat telt mee voor de uren?

De rechter rekende in ieder geval niet tot de ondersteunende werkzaamheden, die werkzaamheden waarbij de patiënt direct was betrokken en die naar hun aard omzet zouden kunnen opleveren. Tip. Turf dus vooral de uren waarbij uw klant direct is betrokken en die logischerwijs omzet kunnen op­­leveren.

U kunt gratis een model urenregistratie­formulier downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 12.15.02).

In deze zaak telden de uren i.v.m het verstrekken van informatie aan patiënten mee. Deze werden door de rechter niet als werkzaamheden van ondersteunende aard aangemerkt. Dit voor zover deze informatie de medische en technische aspecten van de tandtechnische werkzaamheden betrof, en niet in algemene vorm plaatsvond (bijv. door het uitreiken van een folder). Ook patiëntenverzorging, -­be­hande­ling en laboratoriumwerkzaamheden waren niet ondersteunend van aard.

Een gemiddelde werkdag? De rechter nam de werkzaamheden van de vrouw van een gemiddelde werkdag tot uitgangspunt. Hij stelde vast dat het deel van haar werkzaamheden dat niet ondersteunend van aard was, 31,8% was van het totaal. De ondersteunende werkzaamheden waren dus 68,2% van het totaal, en dat is minder dan 70%. Dus mooi wel ondernemersaftrek!

Fiscus ligt op de loer. Voor de Belastingdienst is de opbrengst van het niet hoeven toe te kennen van de ondernemersaftrek groot; er wordt dus volop op gecontroleerd.

Tip. Via een goede uren­administratie bent u in­­gedekt. Zorg dat u ook op minder dan 70% ‘ondersteunend werk’ uitkomt. De fiscus kan niet stellen dat indirecte uren ‘dus’ ondersteunend zijn.

Verdeel de werkzaamheden van beide partners in uw firma of maatschap zo­­danig dat niet een van u beiden hoofdzakelijk ondersteunende werkzaamheden verricht. Turf vooral uren voor werkzaamheden waarbij de klant direct is betrokken en die naar hun aard omzet kunnen opleveren.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01