AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2007

Vrijwillige verzekering bij het UWV

Wanneer u voor uzelf begint, tijdelijk onbetaald verlof opneemt of langere tijd tussen twee banen vrijaf neemt, is het van belang u te realiseren dat er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geen recht is op een uitkering.

Waarom zelf verzekeren?

Zelf verzekeren. Als startend ondernemer krijgt u veel aanbiedingen voor allerlei verzekeringen, ook voor verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Dit komt allemaal op u af in de drukke periode van het opstarten van een eigen bedrijf. Het is dan ook begrijpelijk dat veel startende ondernemers dit te lang laten liggen, ook omdat er vaak een behoorlijk prijskaartje aan hangt en er medische keuringen aan voorafgaan.

Verplicht verzekerd. Als werknemer bent u verplicht verzekerd voor de sociale verzekeringswetten. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid krijgt u dan een uitkering (meestal) van het UWV. Maar wanneer u als zelfstandige werkt, bent u niet automatisch verzekerd en zult u zelf actie moeten ondernemen. Dat kan bij die particuliere maatschappij die u al een aanbieding deed.

Het kan ook anders

Wist u dat u bij het UWV uw verzekeringen als het ware kunt laten doorlopen? Het UWV biedt voor startende ondernemers en hun meewerkende partner de mogelijkheid zich vrijwillig te verzekeren. Aanmelden gaat heel eenvoudig via formulieren die u kunt downloaden van de site van het UWV, http://www.uwv.nl (kies werkgevers en daarna vrijwillige verzekeringen). Hiervoor is géén medische keuring nodig.

Let op. U moet de vrijwillige verzekering binnen één maand na beëindiging van de loondienstbetrekking afsluiten bij het UWV.

Een voorbeeld

Gerrit de Bruijn is gestart als zelfstandig consultant. Hij vindt dat hij daarbij weinig risico loopt en hij is in ieder geval helemaal niet bezig met arbeidsongeschiktheid. Op aanraden van de mensen om hem heen sluit hij op de valreep toch een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet en de WIA af bij het UWV. Enige tijd later wordt hij zó ziek dat hij moet worden opgenomen in een ziekenhuis en moet daar geruime tijd blijven. Op zo’n moment is het maar goed dat hij verzekerd is. Zeker omdat hij pas na drie maanden voldoende hersteld is om zijn werkzaamheden weer op te pakken.

De voordelen in het kort op een rij:

• U bent verzekerd van inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

• Bij ziekte krijgt u al na 2 dagen een uitkering.

• Acceptatie zonder keuring.

• Bij uitkering wordt de verzekering premievrij.

• Geen opzegtermijn.

• U kiest zelf het bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn.

Tip. Informeer tijdig naar de mogelijkheden voor vrijwillige verzekering. Eventueel ook voor de WW.

Dat zal dan wel vreselijk duur zijn

Da’s mooi. U kunt zelf bepalen voor welk dagloon u zich wilt verzekeren. Tip. Kies voor hetzelfde dagloon dat u eerst verdiende.

En de premie? U betaalt de premie per maand vooruit en dit is dezelfde premie die u ook als medewerker betaalde. Tip. Als u kiest voor hetzelfde dagloon, kunt u op uw loonstrook zien wat u daarvoor kwijt bent.

Mooi meegenomen. Over de volle weken waarover u een Ziektewetuitkering ontvangt, hoeft u geen premie te betalen.

De vrijwillige verzekering van het UWV is een prima tussenoplossing totdat u op de particuliere markt een verzekering voor arbeidsongeschiktheid heeft gevonden die bij u past. De vrijwillige verzekering kent geen opzegtermijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01