BELASTINGEN - 17.10.2007

Wanneer is er fiscaal winst bij koop-/aanneming?

Op welk moment moet uw aannemingsbedrijf fiscaal bekeken aangifte doen van de winst op een woningbouwproject? Bij oplevering of al eerder?

Fiscus wil snel belastinggeld

Een aannemingsbedrijf had een geschil met de fiscus over op welk moment de winst op een nieuwbouwwoning moest worden ‘genomen’, dat wil zeggen, fiscaal aangegeven worden.

Wanneer is er fiscaal winst? Het aannemingsbedrijf nam de stelling in dat de koop-/aannemingsovereenkomst van een woning als één ondeelbare prestatie moest worden beschouwd waarvan de fiscale aangifte van de winst (= winstneming) kan worden uitgesteld tot het moment van oplevering van de woning. Als dit in een later jaar valt, betaalt u dus later belasting en haalt u hiermee dus een financieel voordeel. De fiscus wilde de verkoop van de grond (dus!) al eerder belasten.

Nieuwbouwwoning. De koop-/aannemingsovereenkomst van een woning was getekend op 26 mei 1999. De koper van de woning moest het overeengekomen bedrag voor de grondkosten direct betalen. De aanneemsom bracht het aannemingsbedrijf aan de koper in tien termijnen in rekening. In de algemene voorwaarden stond dat het risico betreffende de nieuwbouwwoning tijdens de (af)bouw voor het aannemingsbedrijf komt. Op de dag dat de koper de sleutels van de woning in ontvangst heeft genomen of de woning in gebruik heeft genomen, gaan alle risico’s over op de koper.

Wat heeft de rechter beslist? De rechter (LJN: BB2765) zei dat de winstneming op de bouw van de woning mag worden uitgesteld tot het jaar van oplevering van de woning (was in dit geval het jaar 2000). Maar de rechter was het met de Belastingdienst eens dat volgens de koop-/aannemingsovereenkomst, die in dit geval was afgesloten, de levering van de grond fiscaal bekeken een afzonderlijke prestatie was.

Want, volgens de notarisakte over de levering van de grond waren de risico’s betreffende de grond op het moment van levering onherroepelijk op de koper overgegaan. Als de koper na levering van de grond zijn verplichtingen tegenover het aannemingsbedrijf niet zou nakomen, dan had dit niet tot gevolg dat de levering van de grond zou worden teruggedraaid. De rechter vond dat de levering van de onbebouwde grond belast was in 1999 en dat de bouw daarop van een woonhuis belast was in 2000. Vervolgens rees de vraag welk winstbedrag in 1999 aan de levering van de grond moest worden toegerekend. Het hof zei dat de termijn, die volgens de koop-/aannemingsovereenkomst door het aannemingsbedrijf aan de koper voor de grond in rekening was gebracht, hiervoor bepalend was. Meer viel er in 1999 wettelijk niet te belasten.

Nieuwe fiscale regels

Per 2007. Het is goed om te weten dat sinds 1 januari 2007 er wel een wettelijke basis is voor verdergaande winstneming dan in deze procedure het geval was. Bedrijven zijn verplicht evenredig winst te nemen op onderhanden werk. Ze moeten daartoe onderhanden werk waarderen op het gedeelte van de overeengekomen vergoeding voor het aangenomen werk dat is toe te rekenen aan het onderhanden werk. Vaak kunt u hiervoor aansluiten bij de koop-/aannemingstermijnen die u factureert aan uw opdrachtgever. Dus u mag nu sowieso niet pas bij voltooiing van de bouw winst nemen. Tip. Is uw belastingaangifte over 2006 of eerdere jaren nog niet definitief door u (of uw adviseur) ingediend of afgewerkt door de fiscus, dan kunt u dus nog gebruikmaken van het ‘oude systeem’ dat de winstneming op de bouw van de woning mag worden uitgesteld tot het jaar van oplevering van de woning.

Is uw belastingaangifte over 2006 of eerdere jaren nog niet definitief afgewerkt, dan mag u de winstneming op de bouw uitstellen tot het jaar van oplevering. Daarmee heeft u een financieel voordeel van later belasting betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01