VERZEKERINGEN - 02.11.2007

Schade door modder op de weg, wie betaalt dat?

U bent druk bezig met de oogst. U kunt niet voorkomen dat er modder op de weg achterblijft. Maar wat gebeurt er als daardoor een auto in de slip raakt en schade oploopt? Wie betaalt dat?

Welke preventiemaatregelen nemen?

Wettelijk gezien mag u geen gevaarlijke situaties voor uw medeweggebruikers creëren. Wanneer er modder op de weg komt, is dat wel het geval, zeker als dit in combinatie met regenachtig weer gebeurt. Aan de andere kant weet ook iedereen dat het tijdens het oogstseizoen niet te voorkomen is dat er modder op de weg komt. Wat is goed om te weten?

Belangrijke preventiemaatregelen. Het voorkomen van ongelukken is belangrijk; daarmee staat u sterk tegen aansprakelijkheidsclaims. U heeft immers via het nemen van preventiemaatregelen uw best gedaan om schade te voorkomen!

De belangrijkste mogelijkheden kent u:

• schoonmaken van de weg;

• plaatsen van borden om medeweggebruikers te waarschuwen.

Let ook op de veiligheid van de trekkers, de machines en van uzelf.

Bijvoorbeeld door de verlichting te controleren. Of door reflecterende hesjes te dragen.

Is de schade verzekerd?

Ook al neemt u voldoende preventieve maatregelen, u kunt toch te maken krijgen met iemand die schade oploopt. Bijvoorbeeld een auto die in de slip raakt. Of een fietser die onderuitgaat.

Wat te doen bij een schade? Wanneer de schadelijdende partij vindt dat u aansprakelijk bent omdat u onvoldoende preventiemaatregelen genomen heeft, zullen zij u eerst aansprakelijk moeten stellen. Tip. Vul daarna samen een schadeformulier van uw verzekering in. Omschrijf duidelijk de toedracht. Laat de schadelijdende partij het schadebedrag onderbouwen. Meld de schade bij de verzekeraar of uw tussenpersoon.

Geen toezeggingen doen. Doe geen toezeggingen over uw aansprakelijkheid, maar laat de beoordeling daarvan aan uw verzekeraar over. Als er modder op de weg ligt, kan de tegenpartij wel van mening zijn dat u aansprakelijk bent. Maar de hamvraag is of dat ook wel zo is? Het kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van eigen schuld van de tegenpartij omdat die ondanks waarschuwingsborden te hard heeft gereden.

Op welke verzekering schade melden?

Leg de claim neer bij de aansprakelijkheidsverzekering van de trekker waarmee u de werkzaamheden heeft uitgevoerd. Modder wordt namelijk gezien als afvallende lading en schade die daardoor ontstaat is verzekerd op de aansprakelijkheidverzekering van de trekker. Tip. De aansprakelijkheidsverzekering geldt ook voor machines die achter de trekker gekoppeld zijn.

Loonwerk. Het kan ook zijn dat u niet zelf, maar dat de loonwerker in opdracht van u oogstwerkzaamheden verricht. Wanneer daardoor de weg met modder bevuild raakt, kunt u nog steeds aansprakelijk gesteld worden voor schade. U bent namelijk opdrachtgever en ook die kan aansprakelijk worden gesteld. In de praktijk zal dan de schade bij de trekkerverzekering van de loonwerker worden gemeld.

Vriendendienst? Tot slot attenderen wij u nog op het volgende. Op een ‘normale’ trekkerverzekering is het gebruik van trekkers en machines ten behoeve van het eigen bedrijf verzekerd. Een ‘vriendendienst’ is daarop ook verzekerd. U helpt dan met gesloten beurzen de buurman (en de buurman u). Let op. Als u tegen betaling oogstwerkzaamheden verricht, wordt dat gezien als ‘loonwerk’, en dat moet dan op de polis vermeld staan. Is dat niet het geval, dan kunnen er bij een schade problemen ontstaan.

Neem de preventiemaatregelen zoals in dit advies aangegeven; daarmee staat u sterk tegen claims. Gebeurt er toch een ongeluk door modder op de weg, doe dan geen toezeggingen, meld dit op uw trekkerverzekering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01