FISCOTIP - 29.11.2007

Bedrijfspand herpositioneren

De wetgever heeft geen medelijden met de directeur-grootaandeelhouder (DGA) die een bedrijfspand verhuurt aan zijn eigen BV. Wij gaan na op welke wijze toch belasting kan worden bespaard.

Toptarief box 1. Veel DGA’s verhuren een bedrijfspand aan hun eigen BV. De huuropbrengst van dat pand is dan belast evenals - bijvoorbeeld bij verkoop - de waardestijging. Omdat dit in box 1 belast is, is het tarief vaak maar liefst 52% (!). En dat zonder dat gebruik gemaakt kan worden van de ondernemersfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling van 10%, de starters- en zelfstandigenaftrek of de herinvesteringsreserve. Door het pand in een andere ‘sfeer’ te brengen, kan gebruik worden gemaakt van gunstigere belastingregels.

Overdracht pand aan de eigen BV

Lagere belastingtarieven in de BV. Met ingang van 2008 wordt het tarief van de vennootschapsbelasting 20% over de eerste € 40.000,-, terwijl de volgende € 160.000,- wordt belast tegen 23%. Voor winsten boven de € 200.000,- geldt een tarief van 25,5%.

Door als DGA het box 1-bedrijfspand aan de BV te verkopen, kan voortaan gebruik worden gemaakt van deze voordelige tarieven.

Meer voordelen. In de BV mag over de werkelijke waarde worden afgeschreven, zodat minder snel de bodemwaarde van 50% van de WOZ-waarde wordt bereikt.

In de BV kan de aankoop zo nodig bancair worden gefinancierd zodat u geld in privé beschikbaar krijgt. Met dit geld kunt u eventueel gaan beleggen in box 3. De rente die de BV betaalt in verband met de financiering is in beginsel fiscaal aftrekbaar van de winst.

Tip. Beschikt de BV daarentegen over voldoende liquiditeiten, dan kunt u deze liquiditeiten - in feite zonder heffing van dividendbelasting - naar privé overmaken.

Nadelen. Door de verkoop van het pand aan uw BV wordt over de boekwinst belasting geheven in box 1. Bovendien is 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Vraag uw accountant eens of hij kan doorrekenen of een overdracht in uw situatie voordelig is.

Onderneming uit de BV halen

In plaats van uw bedrijfspand in de sfeer van de BV te brengen, kunt u er ook voor kiezen uw onderneming bij uw bedrijfspand te voegen. Om dit te realiseren heeft u twee opties.

Ruisende overdracht. U kunt rechttoe rechtaan uw onderneming door uw BV aan uzelf in privé overdragen. Dat is een ruisende overdracht die gepaard kan gaan met belastingheffing in de BV over goodwill en stille reserves.

Let op. Ook moet u in dit scenario in box 1 afrekenen over de meerwaarde op het pand. Wel kunt u mogelijk met een beroep op de willekeurige afschrijving de schade hier (fors) beperken.

Geruisloze terugkeer. U kunt ook kiezen voor een geruisloze terugkeer uit de BV. Daardoor hoeft zowel in de BV als over de meerwaarde in het pand in box 1 niet direct te worden afgerekend.

Let op. Beschikt u over een holdingstructuur en wilt u per 1 januari 2008 geruisloos de BV uit, dan is het handig om de aandelen in de werk-BV nog dit jaar in privé te kopen.

Zodra u in privé weer ondernemer wordt, kunt u in beginsel gebruikmaken van alle ondernemersfaciliteiten. Na verloop van tijd zou u zelfs de onderneming (inclusief het bedrijfspand) opnieuw kunnen inbrengen in een BV-structuur. Het voordeel van deze route is dat u hiermee uw bedrijfspand - zonder heffing van overdrachtsbelasting - heeft ingebracht in de BV.

Een pand in box 1 is fiscaal gezien relatief duur. Door verkoop van het bedrijfspand aan de BV kunt u profiteren van lagere belastingtarieven. Met het in privé beschikbaar gekomen geld kunt u eventueel gaan beleggen in box 3.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01