CONTROLE - 30.11.2007

Goed controlerapport van de fiscus gehad?

Na het boekenonderzoek (belastingcontrole) breekt voor u een spannende tijd aan, want wat zijn de gevolgen van de door de controleur genomen conclusies? Welke belastingcorrecties en boeten kunt u verwachten?

Bespreking controlerapport. Het is de gewoonte dat de belastingcontroleur zijn controlebevindingen zoals door hem beschreven in het controlerapport met u (en uw adviseur) bespreekt. In dit gesprek kunnen de bevindingen van de belastingcontroleur worden doorgenomen en krijgt u als land- of tuinbouwondernemer (en uw adviseur als die mee aan de keukentafel zit) de gelegenheid om hierop te reageren. Daarmee heeft u de kans om eventuele onjuiste conclusies van de kant van de controleur nog te laten bijstellen.

Bezwaar. Ondanks een verhelderend gesprek waarin alle voorgenomen belastingcorrecties aan bod komen, kan het zijn dat u het niet eens bent met de belastingcorrecties en de controleur niet te vermurwen is om één en ander bij te stellen. Na ontvangst van de naheffingsaanslag of navorderingsaanslag kunt u dan bezwaar maken. Krijgt u dan nog geen gelijk, dan kunt u naar de belastingrechter stappen.

Opgewekt vertrouwen door controle

Het is mogelijk dat de belastingcontroleur bij een boekenonderzoek nalaat om een bepaalde correctie door te voeren, of een bepaalde fiscale verwerking (bijvoorbeeld van bedrijfskosten) niet aan de orde stelt.

Deze gang van zaken kan bij u het vertrouwen opwekken dat de inspecteur zich in de toekomst op een bepaalde wijze zal gedragen. In dit bij u opgewekte ‘vertrouwen’ wordt u juridisch beschermd. Want u kunt hier juridisch een beroep op doen richting de fiscus.

Voor de aanwezigheid van bij u opgewekt vertrouwen is door de rechter uitgemaakt dat het voldoende is dat u mocht aannemen dat een bepaalde aangelegenheid bij een boekenonderzoek daadwerkelijk fiscaal beoordeeld is. Hiervoor is niet vereist dat dit werk ook daadwerkelijk is gedaan door de controleur. Zeker als de betreffende aangelegenheid van zodanig belang is en de gevolgen voor de belastingheffing dusdanig belangrijk zijn dat zij niet aan de aandacht van de betrokken controleur kan zijn ontsnapt, mag u (toch) aannemen dat ernaar gekeken is.

Goedkeuring. Als vervolgens een naheffing of navordering achterwege blijft en evenmin een opmerking wordt gemaakt, kunt u ervan uitgaan dat de manier waarop u fiscaal heeft gehandeld, de goedkeuring van de inspecteur heeft.

Goed voor de toekomst

U staat sterk richting fiscus. Dit betekent dat de inspecteur in de toekomst minder snel het betreffende belastingonderdeel kan corrigeren. U kunt hierop vertrouwen totdat het door de fiscus wordt opgezegd. Dit betekent dat de inspecteur in ieder geval voor het verleden niet zomaar op een bepaald punt mag terugkomen.

Nieuw feit? Daarnaast blijft gelden dat voor een navorderingsaanslag de aanwezigheid van zoals dat in fiscalistentaal heet een ‘nieuw feit’ vereist is. Met andere woorden, iets waar de inspecteur in redelijkheid van op de hoogte had kunnen zijn, is geen reden voor het opleggen van een navorderingsaanslag.

Moraal van dit verhaal. Heeft er dus een boekenonderzoek door de belastingcontroleur plaatsgevonden en bent u ‘te goeder trouw’ geweest, dan kan er in principe geen navorderings- of naheffingsaanslag opgelegd worden. Een garantie voor de toekomst dus.

Na een controle heeft u meteen een stilzwijgende goedkeuring in uw voordeel voor alle belangrijke belastingzaken in uw bedrijf waarover in het controlerapport geen kritische opmerkingen zijn gemaakt. Bewaar de controlerapporten dus goed, want daarmee staat u in de toekomst sterk richting de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01