BELASTINGEN - 30.11.2007

Dit is van Jan

Zaken in bewaring. Wanneer u bepaalde zaken van iemand anders in bewaring heeft, die na uw overlijden moeten worden afgegeven of wanneer u bepaalde zaken ter verkleining van uw toekomstige erfenis maar alvast bij iemand anders heeft ‘gestald’, leidt dit (als de fiscus hierachter komt) niet tot de gewenste besparing.

Enveloppe in de kluis. Bijvoorbeeld een enveloppe in de kluis met als opschrift ‘van Jan’ betekent niet dat Jan de enveloppe kan meenemen zonder dat hij successierecht (belasting over erfenissen) moet betalen. Jan zal dan moeten aantonen dat die enveloppe inderdaad van hem is. Kan Jan dat niet dan moet hij ‘gewoon’ belasting betalen! Ook uw antieke meubilair alvast stickeren zoals bijvoorbeeld een briefje onder het eetkamertafelblad plakken ‘eetkamertafel van Teun’ levert als zodanig dus geen besparing op.

Verkocht. Dat is pas anders als er een koopcontractje is, waarbij Teun de antieke meubels heeft gekocht en liefst ook aantoonbaar de koopprijs via een bankoverboeking heeft overgemaakt.Voor de inkomstenbelasting blijft het ontvangen van de koopprijs voor de antieke meubels onbelast, zolang het om privégoederen gaat.

Geschonken. Ook als u zaken geschonken heeft, is de eigendom van deze goederen al overgegaan en wordt dit dus niet belast voor de erfenisbelasting. Bij de schenking kunt u gebruikmaken van vrijstellingen die gelden voor de schenkingsbelasting. U kunt dit jaar belastingvrij aan uw kinderen € 4.412,- schenken en aan uw kleinkinderen € 2.648,-.

Tip. De vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 35 jaar is eenmalig het hoge bedrag van € 22.048,- (2007) als uw kind in de aangifte hier uitdrukkelijk een beroep op doet (= grote schenking).

Zaken alvast stickeren met ‘voor Jan’, levert in principe geen erfenisbelastingbesparing op. Dat kan wel via schenkingen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01