DIER EN RECHT - 30.11.2007

Stieren vallen wandelaar aan

Een wandelaar klimt over het hek en betreedt een weiland. Hij wordt aangevallen door een aantal stieren en raakt zwaar gewond. Is de boer aansprakelijk?

Aansprakelijkheid voor schade door dier. De eigenaar van een dier heeft een zogenaamde ‘risicoaansprakelijkheid’ voor de schade die door het dier wordt aangericht. De eigenaar kan zich daarom niet verweren met de stelling dat hij in het geheel geen schuld had aan het ongeval. Bijvoorbeeld omdat de wandelaar het weiland zonder toestemming betrad. Schuld of niet: de eigenaar is in beginsel aansprakelijk voor de schade zo heeft de rechter al jaren geleden beslist.

Eigen schuld, dikke bult? De eigenaar van de dieren kan wel aanvoeren dat de wandelaar ‘eigen schuld’ heeft aan de schade. De rechter zal dat verweer accepteren als hij van mening is dat de schade niet (geheel) het gevolg is van het handelen van het dier, maar ook of alleen het gevolg is van een onvoorzichtige gedraging van degene die gewond is geraakt. In veel gevallen wordt de schade dan verdeeld over de eigenaar van het dier en degene die schade heeft geleden.

Dom geweest? Maar als degene die schade heeft geleden heel onvoorzichtig of dom is geweest, of heeft gehandeld in strijd met een uitdrukkelijke instructie, moet hij de schade geheel zelf dragen. Bijvoorbeeld als een uitdrukkelijk verbod de kennel van een hond of de stal te betreden, wordt overtreden.

Waarschuwing. Dit beroep op ‘eigen schuld’ zal door de eigenaar onderbouwd moeten worden. De eigenaar moet duidelijk maken dat degene die schade heeft geleden bewust het risico liep gewond te raken. Bij een geheel afgesloten weiland zal meestal duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat men dit betreedt. Maar als een weiland vrij eenvoudig toegankelijk is, is het verstandig bordjes te plaatsen met een verbod het weiland te betreden. Vooral als een weiland in de buurt van een school of woonwijk ligt, is het verstandig duidelijk te maken dat men het weiland niet mag betreden, en dat de dieren gevaarlijk kunnen zijn.

Zelfverdediging. De risicoaansprakelijkheid houdt in dat de eigenaar aansprakelijk is voor een onrechtmatige daad van het dier. Niet elke verwonding die een dier toebrengt, zal onrechtmatig zijn. Wordt een dier bijvoorbeeld door vandalen aangevallen, dan is er geen onrechtmatige daad wanneer het dier zich verdedigt en dan een vandaal verwondt.

Is het enigszins te verwachten dat derden een weiland betreden, plaats dan een waarschuwingsbord en vermeld daarop dat de dieren gevaarlijk kunnen zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01