“De rest scheld ik je wel kwijt, Edgar …”
Stel, u heeft een lening verstrekt aan een van uw beste werknemers. Maar nu gaat die topper helaas uit dienst en u wilt hem het restant van de lening als dank voor bewezen diensten kwijtschelden. Kan dat zomaar?
Debiteuren-crediteuren
Indien u een lening verstrekt aan uw werknemer, komt u in een andere verhouding tot hem te staan. Namelijk in die van debiteur en crediteur. Kenmerkend daarbij is dat een zakelijk handelende geldverstrekker rente wil en dat hij ook wil dat de lening wordt afgelost. Doet u dat ook zo, dan is er verder niets aan de hand.
Bevoordeling is loon. Handelt u niet zakelijk, doordat u bijvoorbeeld een lage rente in rekening brengt, dan bevoordeelt u uw werknemer. Zo’n bevoordeling moet u aanmerken als loon en daarover dus loonheffingen inhouden en afdragen aan de Belastingdienst.
Normrente. In de Wet op de loonbelasting is een normrente opgenomen. Voor 2008 bedraagt deze 5,3%. Let op. Brengt u een lagere rente in rekening, dan bevoordeelt u uw werknemer. Het verschil tussen de normrente en de rente die u in rekening brengt, is ‘loon’. Tip. Gaat het om een lening voor de aanschaf van een woning? Dan mag u de lening renteloos verstrekken.
Kwijtschelding. Ook ten aanzien van de aflossingen moet u handelen als een zakelijke geldverstrekker. Dat betekent dat uw werknemer de schuld volledig moet aflossen. Zo niet, dan vormt het bedrag dat u kwijtscheldt in principe loon.
Uw werknemer kan niet terugbetalen
Als uw werknemer écht niet kan terugbetalen, dan mag u hem de schuld kwijtschelden.
Tip. De kwijtschelding is in dat geval geen loon. Let op. Maar het is wel aan u als werkgever om aan te tonen dat u voldoende heeft gedaan om de schuld te innen. Hoe doet u dat?
Betalingsonmacht aantonen
De werknemer is nog in dienst. Schrijven dat uw werknemer onvoldoende middelen heeft om de schuld terug te betalen, is niet voldoende. U betaalt hem immers loon uit, waarop u een bedrag aan aflossing in mindering kunt brengen. Het wordt anders indien op het loon van uw werknemer beslag is gelegd. Er kunnen andere schuldeisers zijn die hiertoe hebben besloten. In dat geval zou u om zakelijke redenen kunnen afzien van andere incassomaatregelen. Er valt immers niets meer te halen bij uw werknemer.
De werknemer is uit dienst. Het kan zijn dat enige tijd nadat een werknemer uit dienst is gegaan, hij niet meer kan aflossen. Als incassomaatregelen niets uithalen, mag u de lening kwijtschelden.
Let op. Er moet wel enige tijd zitten tussen het moment van uitdiensttreding en de kwijtschelding. Indien op het moment van uitdiensttreding al vaststond dat u de lening zou gaan kwijtschelden, dan is er toch sprake van loon.
U wilt kwijtschelden uit goedheid
Stel dat uw werknemer wel kán terugbetalen, maar dat u dat als werkgever niet wilt. Bijvoorbeeld in het geval van die zeer gewaardeerde medewerker die na 25 jaar trouwe dienst met pensioen gaat. Hij heeft nog een openstaande schuld, waarvan u niet wilt dat die nog wordt afgelost. U scheldt hem het openstaande bedrag kwijt.
Loon. Uw werknemer krijgt een voordeel omdat hij de schuld niet meer hoeft terug te betalen. Dit voordeel is loon, waarover u helaas loonheffingen moet afdragen.