PERSONEEL - 20.03.2009

Dat hebben ze me nooit verteld …

Stel, u neemt een nieuwe assistente aan. Gaat u uit van haar geschiktheid zonder een inwerkperiode? Of: wilt u haar niet zomaar in het diepe gooien? Welke rol kan een inwerkprogramma nog meer spelen? Wat is uw belang daarbij?

Wat nou ‘inwerken’? Een goed inwerktraject wordt door deskundigen van harte aanbevolen; de nieuwe medewerker is sneller productief, maakt minder fouten en u kunt beter beoordelen of hij geschikt is. Ook loopt u minder risico dat ‘de nieuwe’ het niet naar zijn zin heeft en opstapt.

Maar welke rol kan het inwerkprogramma spelen bij ontslagzaken? Hoe voorkomt u dat het ontbreken of een slechte uitvoering hiervan tegen u gebruikt wordt? Kortom: wat is het belang van een introductieprogramma?

Inwerken en ontslag in de proeftijd

In een rechtszaak (LJN: BD8719) voerde een tijdens de proeftijd ontslagen medewerker o.a. aan dat ze onvoldoende was ingewerkt en dat er sprake was van slecht werkgeverschap. De rechter maakte duidelijk dat het de bevoegdheid van de werkgever was om tijdens de proeftijd een oordeel te vormen over de geschiktheid van de werknemer en dat hij niet in die bevoegdheid wenste te treden. Ook als die werkgever kennelijk van mening was dat die geschiktheid ook zònder inwerken had moeten blijken. We kunnen u dus geruststellen: geen of een slecht introductieprogramma levert géén zelfstandige grond op om een ontslag te vernietigen of schadevergoeding te eisen.

Inwerken en ontslag na de proeftijd

Het ontbreken van een inwerkprogramma kan later wel tegen u gebruikt worden in een ontslagzaak. Het argument op zich is onvoldoende om aan te tonen dat het ontslag onrechtmatig is, maar kan wel meewegen in de uiteindelijke beslissing van de rechter.

Het is daarom aan te raden een inwerktraject op te stellen en de afhandeling schriftelijk vast te leggen.

Tip. Een aftekenlijst waarop de werknemer en u alle behandelde onderwerpen paraferen, is een uitstekend (bewijs)middel als er problemen ontstaan. Som daarin ook bijbehorende documenten op, zoals procedurevoorschriften, gebruiksaanwijzingen, etc. Neem de lijst op in het personeelsdossier.

Inwerken en de Arbowet

De Arbowet verplicht de werkgever vanwege de veiligheid voorlichting en instructie te geven. Kunt u niet bewijzen dat u dit gedaan heeft, dan kan de Arbeidsinspectie u een boete geven. Een inwerkprogramma biedt u dus ook hier voordeel.

Tip. Neem de voorlichting over alle arbozaken mee in uw inwerkprogramma. Denk daarbij aan risicovolle situaties, stoffen, machines en gereedschappen, aan de veiligheidsmiddelen en -procedures, aan het noodplan, de BHV, etc.

Vindt u dat veel werk? Vraag dan een voorzetje aan de vertrekkende werknemer. Laat hem een lijstje maken waarin hij alle punten opnoemt die zijn opvolger moet weten. U hoeft dan alleen te controleren en aan te vullen. Wanneer u het lijstje opslaat in uw pc, kunt u het ook voor andere functies als basis hanteren!

Tip. Geen nieuwe werknemer, maar wel even weinig te doen? Laat uw werknemer alvast zo’n lijstje maken. Handig voor als u straks weer nieuwe werknemers nodig heeft.

De checklist “Introductieprogramma nieuwe werknemer” kunt u gratis downloaden via

http://medicus.indicator.nl (MD 02.01.06).

Het ontbreken van een inwerkprogramma kan later tegen u gebruikt worden in een ontslagzaak. Daarnaast biedt zo’n programma u vele voordelen, zoals minder kans op fouten en productiever werk. Gebruik onze handige checklist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01