INKOMSTENBELASTING - 13.03.2009

Extra aflossen? Even rekenen!

Als er op uw eigen woning een hypotheekschuld rust en u heeft ‘overtollig’ spaargeld, zou u dit (voor een deel) kunnen gebruiken voor een extra aflossing.

Een lastige rekensom. Iedereen die wel eens met de gedachte heeft gespeeld om zijn ‘overtollige’ spaargeld te gebruiken voor een extra aflossing op de hypotheek, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat het niet zo eenvoudig is om te berekenen of dit nu wel of niet gunstig voor u is.

Goede afweging maken. Er zijn tal van onzekere factoren, zeker omdat u een beslissing neemt die gevolgen heeft voor een groot aantal jaren. En dan heeft u bovendien nog te maken met allerlei fiscale regels die vaak moeilijk te doorgronden zijn.

De voorbeelden die u hier en daar vindt, gaan uit van veronderstellingen die voor u niet kloppen. Kortom, het valt niet mee om aan de hand van een berekening een reële keuze te maken.

Kristallen bol. Als u een kristallen bol zou hebben en daarmee in de toekomst kon kijken, zou het allemaal wat eenvoudiger zijn. Een kristallen bol kunnen wij u niet leveren; wel hebben wij een handige rekentool ontwikkeld waarmee u zelf kunt berekenen of het in uw geval voordelig is om een extra aflossing op uw hypotheek te doen.

U kunt deze rekentool ‘Extra aflossen of niet?’ gratis downloaden van http://vastgoed.indicator.nl (VG 13.06.01).

Tip. De aflossing van een geringe hypotheekschuld zal meestal wel voordelig uitpakken.

Let op 1. Als u plannen heeft om op termijn een andere woning te kopen, is het niet raadzaam om extra af te lossen. U beperkt daarmee namelijk de toekomstige hypotheekrenteaftrek op de nieuwe woning (bijleenregeling).

Let op 2. Vaak wordt over het hoofd gezien dat bij extra aflossing boeterente moet worden betaald. U kunt deze boete wellicht vermijden door geleidelijk af te lossen.

Let op 3. Bij een spaarhypotheek is vervroegde aflossing niet altijd aantrekkelijk. Bekijk vooraf wat de gevolgen zijn voor de aan de hypotheek verbonden levensverzekering.

De aflossing van een kleine hypotheekschuld zal vaak wel voordelig uitpakken. Met onze rekentool kunt u zelf berekenen of extra aflossen gunstig is.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01