SOFTWARE - FOTO - 26.03.2009

Gratis teken- en fotopakketten

Steeds meer commerciële software krijgt een gratis ‘open bron’-tegenhanger. Zo zijn er ook goede, gratis alternatieven voor bijvoorbeeld CorelDraw, Illustrator en Photoshop. Welke pakketten zijn dat en wat hebben ze te bieden?

Foto’s bewerken met Gimp

‘Photoshoppen’ kost geld.Adobe Photoshop (http://www.adobe.nl/photoshop) is steengoed, maar u moet er wel zo’n € 1.000 voor neertellen. Zelfs de goedkope Academic-editie kost meer dan € 200. Adobe heeft wel een goedkoper alternatief, nl. Photoshop Elements (http://www.adobe.com/nl/products/photoshopelwin/). Het kost € 100, maar dan boet u weer in aan mogelijkheden.

Het kan ook gratis. Gimp (http://www.gimp.org) is een alternatief ‘open bron’-pakket dat al heel lang voor Linux bestaat en dat ook al sinds jaren een Windows-versie heeft.

Tip 1. De recentste Windows-versie downloadt u het best bij Sourceforge (http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html) omdat de versie op de Gimp-site vaak verouderd is. Gimp is een erg krachtig pakket en doet voor gewoon gebruik nog amper voor Photoshop onder. Het is perfect vertaald in het Nederlands, u kunt werken met lagen (‘layers’) en u heeft heel wat gereedschap (‘tools’) ter beschikking. Het is alleen wennen aan de interface omdat Gimp drie aparte vensters opent, net zoals vele Mac-programma’s. Gimp is ideaal om bv. perspectieven in foto’s aan te passen, maar ook om te retoucheren en één van de honderden filters toe te passen (bv. ruis, randen, licht, schaduw, ver­vaging, animatie, enz.). Gimp kan vele bestandstypes aan en u kunt afbeeldingen ook rechtstreeks opslaan op een ftp-server.

Tip 2. Op het Gimp Plugin Registry (http://registry.gimp.org) vindt u bovendien honderden plug-ins die u gratis kunt toevoegen aan Gimp. Een interessante plug-in is bijvoorbeeld Save for Web (http://registry.gimp.org/node/33/) waarmee u afbeeldingen gemakkelijk kunt aanpassen voor publicatie op een website (bv. bestandsgrootte, compressie, bijsnijden, enz).

Software om te tekenen

Wilt u een tekenpakket zoals CorelDraw (http://www.corel.com) of Adobe Illustrator (http://www.adobe.nl/illustrator/) gebruiken, dan is er Inkscape (http://www.inkscape.org) als ­gratis alternatief dat ook een Nederlandse interface heeft. Met ­Inkscape kunt u zogenaamde vector­tekeningen maken en bewerken in een svg-­formaat. Vector­tekeningen (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/­Vectortekening/) zijn compact en kunnen zonder kwaliteitsverlies uitvergroot worden (pdf, PostScript en Flash zijn bv. vectorbestandstypes).

Tip. U kunt met Inkscape ook pdf-afbeeldingen en -bestanden bewerken en opnieuw als pdf exporteren. Inkscape is ook ideaal voor het maken van logo’s, buttons of knoppen voor uw website. Hoewel de huidige versie 0.46 is, ondervonden we tijdens onze tests geen stabiliteitsproblemen.

Nog een fototool: Paint.net

Paint.net (http://www.getpaint.net) is nog een alternatieve fototool, net zoals Gimp. Hij werd ­echter specifiek voor Windows ontwikkeld en is daarom iets eenvoudiger in gebruik dan Gimp. Paint.net bestaat niet in het Nederlands, is ­minder krachtig dan Gimp, maar toch een stuk veel­zijdiger dan bv. de standaardfoto-editor in Windows. Zo kunt u bv. wel met lagen (‘layers’) werken om een foto te bewerken.

Tip. Paint.net heeft ook een eigen bestands­formaat (.pdn). Zorg er wel voor dat u geen afbeel­dingen in dat formaat opslaat als u ze ook in andere programma’s wilt openen!

Zoekt u een gratis alternatief voor Photoshop? Het uitstekende ‘open bron’-pakket Gimp heeft zowat alles in huis. Als gratis tekenpakket om bv. knoppen en logo’s te ontwerpen, raden we Inkscape aan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01