LOONBELASTING EN PREMIES - 24.03.2009

Premiekorting oudere werknemers; een update!

Eerder al brachten wij u het goede nieuws dat er per 2009 een premiekorting zou worden ingevoerd voor oudere werknemers. Nu is die regeling definitief en zijn de spelregels bekend. Een update nu, zodat u weet van de hoed en de rand.

Uitkeringsgerechtigden 50 jaar en ouder

Neemt u in 2009 een werknemer in dienst die 50 jaar of ouder is en die direct vóór indiensttreding een werkloosheidsuitkering, een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een bijstandsuitkering kreeg?

Tip. Dan heeft u bij een dienstverband van minstens 36 uur per week recht op een premiekorting werknemersverzekeringen van € 6.500,- per jaar.

Bewijs. U mag deze premiekorting toepassen als u kunt bewijzen dat uw werknemer vóór indiensttreding een van de aangewezen uitkeringen ontving. Uw werknemer kan daarvoor een verklaring bij zijn uitkerende instantie aanvragen, waarin staat dat hij recht had op een uitkering voordat hij bij u in dienst trad.

Tip. Bewaar deze verklaring bij uw loonadminis-tratie. Pas de korting (maximaal 3 jaar) toe zolang de dienstbetrekking bestaat.

Tip. Heeft u voor een uit dienst getreden werknemer recht gehad op de premiekorting voor uitkeringsgerechtigden van 50 jaar of ouder en wilt u hem opnieuw in dienst nemen? Wacht, indien mogelijk, dan ten minste zes maanden om hem weer aan te nemen, anders heeft u geen recht meer op de eventueel resterende premiekorting voor deze werknemer. Als het dienstverband minder dan drie maanden onderbroken is, wordt de dienstbetrekking geacht niet te zijn onderbroken. Dan wordt de max. toepassingsduur van de premiekorting (drie jaar) niet gekort met de periode van de dienstverbandonderbreking.

Werknemers 62 jaar of ouder

Heeft u in 2009 een werknemer in dienst die 62 jaar of ouder is? Dan heeft u bij een dienstverband van ten minste 36 uur per week recht op een premiekorting van maximaal € 2.750,- per jaar op de premies werknemersverzekeringen (met ingang van 2013 zelfs € 6.500,- per jaar!). U kunt deze korting toepassen zolang de dienstbetrekking duurt, maar maximaal totdat hij 65 jaar wordt.

Hoe toepassen? De premiekorting kunt u zonder aanvraag toepassen in uw periodieke loonaangifte. Dit doet u door de premiekortingen in mindering te brengen op de totaal (voor alle werknemers) door u verschuldigde premie werkloosheidswet (Awf) en premie WAO/WIA.

Samenloop premiekortingen

Heeft u voor een werknemer recht op de premiekorting voor uitkeringsgerechtigden van 50 jaar of ouder én op de premiekorting voor werknemers van 62 jaar en ouder, dan gaat de eerste premiekorting voor.

Let op. U past eerst alleen de premiekorting toe van maximaal € 6.500,- per jaar. Als u deze premiekorting voor de maximale periode van 3 jaar heeft toegepast, past u vervolgens de premiekorting van € 2.750,- per jaar toe.

Overgangsregeling? In 2008 had u recht op premievrijstelling van de basispremie WAO/WIA voor de oudere werknemers die u in dienst nam (werknemers van 50 jaar of ouder), dan wel in dienst had (werknemers van 54,5 jaar of ouder) Let op. Met ingang van 1 januari 2009 is deze premievrijstelling voor oudere werknemers vervangen door de ‘premiekorting voor oudere werknemers’.

Tip. Paste u de premievrijstelling in 2008 toe voor een werknemer en is die op 1 januari 2009 55,5 jaar of ouder, dan mag u de premievrijstelling ook in 2009 blijven toepassen. Let op. De werknemer moet dan nog wel bij u in dienst zijn en nog geen 62 jaar zijn.

Als u een uitkeringsgerechtigde van 58 jaar in dienst neemt en houdt, kunt u drie jaar gebruikmaken van de premiekorting van maximaal € 6.500,- en daarna nog eens drie jaar van de premiekorting van € 2.750,-! U hoeft niets aan te vragen, maar de bedragen gewoon verwerken in uw aangifte LH.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01