BELASTINGEN - 17.03.2009

Samen alles eerlijk delen, maar ook de leiding …

Veel horecaondernemers runnen hun zaak samen met hun vrouw of partner. ­Fiscaal gezien is dat ‘samenwerken’ in een Vof of man-vrouwfirma voordelig. Waar moet u op letten om het ook fiscaal leuk te houden?

Waar wringt de schoen? De fiscus stelt aan de zelfstandigenaftrek en de fiscale oudedagsreserve de eis dat u in een jaar minstens 1.225 uur in uw bedrijf werkzaam bent. Let op. Voor horecaondernemers die met hun vrouw of partner samenwerken, geldt nog een extra eis. Het mag namelijk niet zo zijn dat één van beiden voor meer dan 70% onder­steunende werkzaamheden verricht en dat er sprake is van een ongebruikelijke samenwerking. Is dit bij u wel zo, dan verliest uw vrouw of partner de genoemde fiscale voordelen.

Ondersteunende werkzaamheden?

Omdat u of uw vrouw/partner in uw horecabedrijf niet meer dan 70% ondersteunend bezig mag zijn, is het van belang om te weten wat hieronder wordt verstaan. Dit is namelijk per bedrijf verschillend. Uitgangspunt is dat het gaat om werkzaam­heden die niet tot de hoofdactiviteiten van het bedrijf behoren. Hoofdactiviteiten zijn activiteiten die omzet of winst opleveren.

Verder is van belang dat u allebei als ondernemer optreedt. Tip. Neem beleidsbeslissingen dus altijd samen, zoals besluiten over investeringen of over de financiering van bepaalde zaken. Gesprekken met de bank, de accountant, de notaris en niet te vergeten de fiscus kunt u ook het beste samen voeren. Let op. Inmiddels is ook duidelijk dat het uitbrengen van offertes, het aantrekken van personeel en de communicatie met derden níet als ondersteunend werk wordt gezien. Het doen van de administratie en schoonmaakwerk weer wel.

Wat in het samenwerkingscontract?

Leg in het contract met uw vrouw of partner ook zo veel mogelijk vast dat u samen verantwoordelijk bent voor het horecabedrijf en voor bepaalde taken. Zorg ervoor dat diploma’s en vergunningen niet steeds op één en dezelfde naam komen te staan. Maak in de communicatie naar buiten toe ook steeds duidelijk dat uw klanten of gasten met een Vof of man-vrouwfirma te maken hebben. Vermeld uw rechtsvorm in advertenties, op uw visitekaartjes en op uw bonnen en rekeningen.

Wat doet u bij twijfel?

Twijfelt u over de uren- en taakverdeling en bent u bang dat de inspecteur voor één van u beiden de ondernemersfaciliteiten gaat schrappen? Ga dan eens na wie wat doet in uw horecabedrijf en hoeveel tijd hiermee gemoeid is.

Tip. Blijkt hieruit inderdaad dat één van beiden meer dan 70% ondersteunend werk doet, stel dit dan bij. Leg de taken ook schriftelijk vast, zodat bij een controle duidelijk is wie binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor welke taken.

Let op. Weet dat u bij vragen van de inspecteur aan moet kunnen tonen dat u of uw vrouw/partner niet meer dan 70% ondersteunend werkt. Is dit wel zo, dan is het voor u haast onmogelijk aan te tonen dat uw samenwerkingsverband niet ongebruikelijk is. Deze bewijslast ligt dus bij u.

Wanneer gaat de fiscus navorderen?

Als de inspecteur eraan twijfelt of u beiden wel aan de voorwaarden voldoet, kan hij in uw belastingaangifte of die van uw partner de ondernemingsfaciliteiten schrappen. Hij moet dit echter wel meteen doen. Als de inspecteur weet dat uw samenwerkingsverband ongebruikelijk is, kan de inspecteur later niet navorderen. Er is dan namelijk geen sprake van een feit dat hem niet bekend was of had kunnen zijn. Vordert hij achteraf dus toch na, ga dan in bezwaar en beroep.

Verdeel ook de belangrijkste taken tussen u en uw vrouw/partner. Zorg ervoor dat een van beiden niet meer dan 70% ondersteunend bezig is, want dan verliest u de fiscale extraatjes. Wilt u dat voorkomen, stel dan de verdeling bij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01