ONTSLAG - 24.03.2009

Stop die vakantiedagen maar in de vergoeding

Het verhogen van de ontslagvergoeding met het brutobedrag aan uit te betalen vakantiedagen kan voor u, maar ook voor uw werknemer, voordelig zijn. Hoe zit dat precies en waar moet u op letten?

Afkoop tijdens dienstverband

Dat mag niet. Tijdens het dienstverband is het u verboden om vakantiedagen af te kopen. Dat geldt echter alleen voor het wettelijk minimumaantal vakantiedagen. Dit wettelijk minimum is gelijk aan vier keer het aantal dagen dat uw werknemer per week voor u werkt. Alle dagen daarboven, de ‘bovenwettelijke vakantiedagen’, mag u dus in overleg wél afkopen tijdens het dienstverband.

Uitbetalen bij einde dienstverband

Afrekenen. Bij het einde van het dienstverband bent u verplicht het tegoed aan vakantiedagen uit te betalen aan uw werknemer. Dat geldt ongeacht de reden van beëindiging. Het maakt dus niet uit of u uw werknemer op staande voet heeft ontslagen of dat hij het dienstverband heeft opgezegd.

Om de berekening op juistheid te kunnen controleren, moet u een verklaring aan uw werknemer verstrekken waaruit blijkt hoeveel vakantiedagen hij had opgebouwd bij het einde van het dienstverband. Met deze verklaring kan hij zo nodig bij zijn nieuwe werkgever onbetaald verlof opnemen.

Loonheffing toepassen

Bij de uitbetaling van de vakantiedagen moet u loonheffing en sociale lasten inhouden op basis van het ‘bijzonder tarief’. Dit bijzondere tarief is afhankelijk van het belastbaar inkomen van uw werknemer in het voorgaande jaar. Het is dus geen hoger tarief, zoals door veel werknemers wordt verondersteld. Wél vinden veel werknemers dat zij van de uitbetaling van vakantiedagen netto weinig overhouden. Om die reden zijn zij vaak geïnteresseerd in een voordeligere of betere manier van ‘uitbetalen’.

Besparing via verhoging vergoeding

Vrijstellen van werk. Het kan natuurlijk zijn dat u noodgedwongen uit elkaar gaat, bijv. omdat er niet genoeg werk is. U stelt uw werknemer vrij van het verrichten van zijn werkzaamheden tot aan de einddatum van het dienstverband en geeft hem nog een ontslagvergoeding mee. Bij het einde van het dienstverband heeft u dan een brutobedrag dat u onder inhouding van loonheffing en sociale lasten aan hem moet uitbetalen. Over dat bedrag betaalt u ook nog de werkgeverslasten.

Kan dat goedkoper? In deze situatie kiezen ondernemers vaak voor een voordeligere oplossing. Zij spreken dan met de werknemer af dat hij alle vakantiedagen voor het einde van het dienstverband opneemt. Zij doen dit soms zélfs als de werknemer gewoon blijft doorwerken. Tegelijkertijd wordt de ontslagvergoeding verhoogd met het brutobedrag aan vakantiedagen. Door het totale bedrag (de ontslagvergoeding plus de uit te betalen vakantiedagen) onder de noemer ‘beëindigingsvergoeding’ of ‘ontslagvergoeding’ te brengen, hoeft u geen sociale lasten op het brutobedrag van uw werknemer in te houden en bespaart u zich de werkgeverslasten daarover.

Wél als vakantiedagen registreren

Administratief moet het bovenstaande wél kloppen. Zorg er daarom altijd voor dat de vakantiedagenadministratie is bijgewerkt, zodat daaruit blijkt dat uw werknemer geen enkele vakantiedag meer had staan bij het einde van het dienstverband. Dit niet alleen vanwege de fiscus, maar ook om te voorkomen dat uw werknemer de vakantiedagen nogmaals gaat opeisen als niet is vastgesteld dat deze (fictief) zijn opgenomen.

Door het bedrag aan vakantiedagen niet uit te betalen maar de ontslagvergoeding ermee te verhogen, bespaart uw werknemer zich de sociale lasten en ú zich de werkgeverslasten. Zorg wel dat de vakantiedagen als opgenomen geregistreerd worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01