BELASTINGEN - CONTROLE - 20.03.2009

Vertrouwen is goed, controle is beter …

Blind vertrouwen. Zo nu en dan krijgt u te maken met beloningen of kostenvergoedingen van uw personeel. U duikt dan even in de handleiding loonheffingen, dat u van de fiscus heeft gekregen om wat op te zoeken. Wat daarin staat, klopt immers, of toch niet altijd? Helaas, zo simpel is het niet! Zowel in 2008 als begin dit jaar is er namelijk een uitspraak geweest, waaruit blijkt dat niet altijd op deze handleiding mag worden vertrouwd. In een uitspraak van 2008 (LJN: BB7839) speelde het volgende. In het Handboek stond dat voor ambulante medewerkers een onbelaste vergoeding voor consumpties tijdens werktijd verstrekt mocht worden tot een bedrag van (toen nog) ƒ 6,50 per week. Uw collega leidde hieruit af dat de onbelaste vergoeding een vast bedrag was dat onbelast mocht worden verstrekt. Let op. Volgens de rechter is de Belastingdienst echter in principe niet gebonden aan onjuiste uitspraken in de handleiding, omdat het algemene voorlichting betreft. Uw collega mocht aan de handleiding dus niet het vertrouwen ontlenen dat hij de vergoeding onbelast had mogen verstrekken.

Controleren die hap. Een andere collega van u stelde begin dit jaar (LJN: BH1639) dat hij erop mocht vertrouwen dat, nu er in het Handboek Loonheffingen niets stond over een noodzakelijke controle van de werknemer, een dergelijke controle niet noodzakelijk is. Ook deze collega mocht aan het ontbreken van deze vermelding géén vertrouwen ontlenen. Tip. Twijfelt u over uw situatie, leg deze dan voor aan de Belastingdienst (eventueel telefonisch of schriftelijk) en noteer met wie u heeft gesproken, wanneer en wat deze persoon heeft gezegd.

U kunt en mag niet altijd vertrouwen op de handleiding van de Belastingdienst, zo blijkt uit recente rechtspraak. Speel op zeker en doe zelf nog eens navraag bij de Belastingdienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01