BELASTINGAANGIFTE - 06.04.2010

Uitstel aan (laten) vragen: ja of nee?

Wie geen uitstel aangifte inkomstenbelasting aanvraagt, moest uiterlijk op 1 april zijn aangifte inkomstenbelasting inleveren. Soms is het handig om uitstel aan te vragen, soms ook niet. Of loopt u al mee in de uitstelregeling van uw adviseur?

Hoera, geld terug! Zoals bekend moesten de aangiftes inkomstenbelasting uiterlijk op 1 april zijn ingeleverd. Voor de aangiftes vennootschaps-belasting geldt als datum 1 juni. Wie geld van de fiscus terugkrijgt, zal de aangifte met plezier vlot inleveren. Doet u het vóór 1 april, dan krijgt u in ieder geval vóór 1 juli bericht. Krijgt u geld terug, dan is dit bijna altijd in de vorm van een voorlopige aanslag. De fiscus heeft de aangifte nog niet inhoudelijk beoordeeld. Blijkt achteraf dat te veel is uitbetaald, dan wordt dit via de definitieve aanslag weer teruggedraaid.

Bah, bijbetalen …

Het ligt anders voor u als ondernemer als u weet dat u moet (bij)betalen. Dan heeft u vaak liever nog een paar maanden uitstel. Dat kan bijna altijd, maar uitstel is natuurlijk geen afstel. Eens moet u uw aangifte toch inleveren en dan blijkt dat u moet bijbetalen. Let op. Naast de te betalen belasting betaalt u dan ook, over een langere periode, heffingsrente.

Uitstel aanvragen. Behalve dat u liever pas wat later uw belasting betaalt, kunt u ook om andere redenen uitstel willen. Bijvoorbeeld omdat uw boekhouder ziek is of omdat u wellicht net met een omvangrijke reclamecampagne aan de gang gaat. U moet dan ruim voor 1 april/1 juni een verzoek indienen bij de fiscus. Een eenvoudig briefje waarin u enige maanden uitstel vraagt, volstaat. Uitstel tot 1 september voor de inkomstenbelasting of 1 november voor de vennootschapsbelasting wordt bijna altijd zonder problemen verleend.

Tip. Voor de aangifte inkomstenbelasting kunt u zelfs online, via de site van de Belastingdienst, automatisch uitstel aanvragen tot 1 september.

Toeslagen. Bijkomend voordeel is dat ook de aanvraagtermijn voor de toeslagen (bijv. de zorgtoeslag) met de uitsteltermijn wordt verlengd.

De uitstelregeling via uw adviseur?

Uitstelregeling. Laat u de aangifte indienen door uw adviseur, overleg dan met hem wanneer uw aangifte de deur uitgaat. Administratie- en boekhoudkantoren maken gebruik van de zogenaamde ‘uitstelregeling’. Volgens deze regeling mogen zij de aan te leveren aangiftes over de loop van het jaar verdelen. Zo voorkomen zij dat ze zich in de maand maart als het ware te pletter moeten werken om vervolgens de rest van het jaar met de armen over elkaar te zitten.

Bijbetalen? Verwacht u te moeten bijbetalen en stelt u dit liever nog even uit, zorg dan dat uw adviseur uw aangifte wat later inlevert. Ongetwijfeld zijn er meer collega’s die dit willen, dus stel uw adviseur tijdig van uw wens op de hoogte.

Rente. Besef wel dat u rente betaalt, dus uw uitstel kent zijn prijs. Overigens is die rente van 2,5% op dit moment lager dan bij de bank, maar als u genoeg cash voorhanden heeft, is het toch jammer.

En als u een teruggave verwacht? Krijgt u geld terug, bijvoorbeeld als u een minder goed jaar had of u een flinke aftrekpost had? Tip. Bel dan uw adviseur met het verzoek uw aangifte bovenaan de stapel te leggen. Of dit mogelijk is, hangt natuurlijk ook van uw adviseur af. Wellicht is de aangifte van uw bedrijf extra ingewikkeld en is de benodigde mankracht tijdelijk met een andere taak bezig. Daarom geldt ook in die gevallen: neem tijdig contact op! Tip. Een andere mogelijkheid is om nu vermindering van de voorlopige aanslag te vragen voor de verwachte winst over 2009.

Laat u uw belastingaangifte verzorgen door een adviseur, overleg dan tijdig met hem over het tijdstip van indienen. Het kantoor kan dan bij het inleveren van uw aangifte rekening houden met uw wensen. Verwacht u geld terug, dan is het aanvragen van een vermindering van de voorlopige aanslag ook een mogelijkheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01